Re: invalidé-zaměstnaní v SRO - jaká sle
Doporučuji postupovat podle §35 Zákona o dani z příjmů. Pro 1. stupeň činí sleva 18.000,-, pro 3. stupeň 60.000,- Kč. Pozor, musíte u každého zaměstnance udělat průměrný roční přepočtený počet osob ve vztahu k odprac. hodinám za rok. Detailně popsáno též v §35, program pro mzdové účetní by měl vypočítat, nevím, jaký používáte.
>>>Dobrý den,
>>>v roce 2012 jsem měl dva invilidy zaměstnaný v SRO.
>>>1 osoba 2 měsíce - 1 stupeň
>>>2 osoba 2 měsíce - 3 stupeň
>>>Jaká je na ně sleva na dani a kam se to píše v
>>>daňovém
>>>přiznání ?
>>>Děkluji
>>
>>Doporučuji postupovat podle §35 Zákona o dani z
>>příjmů. Pro 1. stupeň činí sleva 18.000,-, pro 3.
>>stupeň
>>60.000,- Kč. Pozor, musíte u každého zaměstnance
>>udělat
>>průměrný roční přepočtený počet osob ve vztahu k
>>odprac. hodinám za rok. Detailně popsáno též v §35,
>>program
>>pro mzdové účetní by měl vypočítat, nevím, jaký
>>používáte.
>
>Přiznání - řádek 300 + rozepsat v Příloze II. oddílu -
Děkuji moc, program mám MRP, ale verzi ve fandu tzn.starou.
>písmeno H
S programem Vám moc neporadím, máme externí mzdovou účetní. Chtěla jsem po ní tento přepočet, máme 5 invalidů a udělala mi ho do 2. dne, má myslím OK mzdy.
Jen odhadem, pokud zaměstnanci pracovali plné 2 měsíce a odpracovali plný počet hodin jako máte nastaven pracovní fond, koeficient vychází na 0,17 (2měs./12měs.). Tímto koeficientem se potom vynásobí jednotliví invalidé:
1. stupeň: 0,17*18000 = 3.060,-
3. stupeň: 0,17*2 zaměstnanci * 60000= 20.400,-
Dohromady by měly slevy činit 23.460,-.
Teď ještě, zda měli odpracovány všechny hodiny - to jen prům.přepočet.
Snad je to trochu jasnější.
Prosím také o vysvětlení
Prosím o objasnění, letos máme poprvé také nárok na slevu z DPPO.
Tzn., že pokud neodpracovali celý rok, máme nárok např. u I. stupně na slevu z DPPO 18 000,- Kč za každého zaměstnance + slevu na DPPO, která vyplývá z podílů zaměstnávaných osob se ZPS na celkovém podílu zaměstnanců, který se vypočítá způsobem, který jste uvedla výše? Pochopila jsem §35 správně? Moc děkuji.
Re: Prosím také o vysvětlení
Nemyslím, že se jedná o podíl inval.zaměstnanců na celkovém podílu zaměstnanců. Jedná se o odpracované hodiny invalidních pracovníků k fondu pracovní doby nastavené zaměstnavatelem - např. u nás je 40hodinová týdenní pracovní doba. Pokud máte invalidy, kteří pracují na plný prac. úvazek a nemají v evidenci žádné hodiny, které by se odečítaly z tohoto úvazku (tyto hodiny jsou vypsány v §35 odst. 2 - např. neomluvená nepřítomnost, karanténa bez náhrady mzdy aj.), potom přepočet je 1. Pokud by ve stejném případě byl zam-nec např. na poloviční úvazek, přepočet by byl 0,5. Tyto přepočty sečtete za jednotlivé invalidy (zda jsou lehce postiženi, a nebo těžce) a vynásobíte buď 18000 na lehké inv., nebo 60000 na těžší invalidy. Doporučuji též vyhledat příklad tohoto výpočtu na stránkách MF, tuším. Stačí zadat do Googlu.
Děkuji příklad si na stránkách vyhledám, myslím, že to bylo i v sekci věnované ÚP, před pár lety jsem to počítala u býv. zam-tele, ale jen si to všechno pamatovat :-))
Já jsem ale pochopila z §35 odst.1 písm.a), že se daň snižuje cituji "o částku 18 tis. za každého zam-ce....a poměrnou část z této částky, je-li výsledkem prům.ročního přepočt.počtu zam-ců desetinné číslo" Tedy NEJEN O TU poměrnou částku z těch 18 tis. Mám daně z příjmů s komentářem od ANAGU (Pelc, Pelech), a tam je také v komentáři k tomuto §35 uvedeno, že tento § umožňuje využít zam-teli obě slevy souběžně, jak z titulu zaměstnávání osob se ZPS, tak i z titulu podílu těchto osob na celkovém počtu zam-ců. Tak nevím, budu pátrat dále, takhle to vypadá, když ti naši zákonodárci vytvoří nějaký zákon. Každopádně moc děkuji za odpověď.
Z Vašeho pojetí by to tedy vycházelo tak, že pokud mám 1 zam. na plný úvazek, odečtu 18 000 a pokud na poloviční úvazek, odečtu 18000 + poměrnou část z 18 000, tedy za zam-ce na částečný úvazek bych si mohla odečíst více než za zam-ce na plný úvazek? To mi nedává příliš logiku. Ovšem u zákonů je možné všechno..;-)
Re: Souhlasím - nelogické :-)
Souhlasím s Vámi, bylo by to nelogické, ovšem kdyby do §35 dali zákonodárci, že sleva je 18 tis. za zam-ce NEBO poměrnou část této částky....tak žádná polemika nemůže vzniknout. Co dokáže jedna blbá věta, že? :-)) Výpočet budu potřebovat až při podání DaP k 30.6., takže je ještě prostor zjistit jak to přesně "odborníci" v parlamentu mysleli. Děkuji, hezký den :-)
Re: Souhlasím - nelogické :-)
Souhlasím, že slůvka "a nebo" by byla jasná. Já jsem to takto chápala (z logiky věci..;-), tedy do doby, než jste mě nalomila..;-). Každopádně my máme zauditováno, výši dani zúčtovanou, takže já už s tím nic nenadělám, leda příští rok. Mějte se pěkně!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2013 8:56
Dobrý den,
v roce 2012 jsem měl dva invilidy zaměstnaný v SRO.
1 osoba 2 měsíce - 1 stupeň
2 osoba 2 měsíce - 3 stupeň
Jaká je na ně sleva na dani a kam se to píše v daňovém přiznání ?
Děkluji