Můžou zabavit auto?

• (neregistrovaný)

21. 2. 2013 12:28

Prosím vás nevíte kde bych našla nějaké novinky(novely) skrz exekuce?
    Manželovi se ozval exekutor,ktery mu řekl že pokud nebude platit(je to nová exekuce)tak mu zabaví auto.Když muž oponoval že mu auto vydělává a jezdí sním do práce,a bez něj by nemohl vydělávat a platit,tak mu exekutor řekl že se to změnilo,že to neplatí,a auto mu sebrat můžou.Vždyť přece nejde aby sebrali věc,kterou člověk potřebuje aby mohl vydělávat a platit.Muž platit bude,ale jako živnostník nemá pravidelny příjem,a to exekutora nezajimá.Máme strach že kvůli včas nezaplacené splatce,muž příjde o auto a tudiž o práci a o vydělek.Prosím poraďte kde se více dočtu,děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2013 13:57

... (neregistrovaný)

Re: Můžou zabavit auto?
      Váš problém se točí okolo § 322 odst. 1 a 3 OSŘ, takže hledejte zde, hlavně soudní rozhodnutí.

§ 322 OSŘ
      (1) Z věcí, které jsou ve vlastnictví povinného, se nemůže týkat výkon rozhodnutí těch, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiných věcí, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.
      (3) Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna.

• 21. 2. 2013 15:09

Katka2 (neregistrovaný)

Hlavně nevěřte vymahačům nic, co vám napovídají po telefonu.

• 21. 2. 2013 18:54

andysek (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpověď.Trochu nás to uklidnilo.My si mysleli že to tak bude,ale exekutor manžela přesvědčoval že se vše změnilo a i auto které potřebuje k výkonu práce se může zabavit.
      Jinak s vymahači přes telefon zkušenost máme.Nevím kde na to chodí.A ja konkretně mám zkušenost s dopisem od exe.z druhé strany republiky,že dlužím a mám urychleně zaplatit,a když jsem volala abych věděla co to je,tak mě odkazal ať zavolam za dva dny,že ted nemá čas,buď že je na schuzce nebo,a to častěji,je na obědě a nemá spis,.....a když jsem volala za dva dny,tak opět to samé.Kreditu provolaneho hodně,a když jsem se připoměla smskou,protože už nebylo za co volat,tak odpověd žádná.nebo ať si zavolam do kanceláře.Ono ani nešlo o dopis,jak uředníci píši,ale o papír s velkym pismem uvnitř,ať zaplatím,a ať se s nimi skontaktuji,a ještě tam bylo jednací číslo.Dá se někde zjistit,co je to za jednací číslo,a jestli se to týká opravdu mě?Děkuji.

• 22. 2. 2013 8:34

... (neregistrovaný)

Žádný registr čísel jednacích není. I když se zdá § 322 uklidňující, pohledejte judikáty k výkladu pojmu "nezbytně" (odst. 1). I vozidlo podnikatele exekutor sebere postupem prodeje zástavy, kterou zřídí z moci úřední (odst. 2).

• 22. 2. 2013 9:00

Katka2 (neregistrovaný)

Papír s velkým písmem bude asi podvod. Ukažte to nejakému skutečnému exe nebo nějaké dluhové poradně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).