Švarcsystém

• (neregistrovaný)

24. 2. 2012 12:41

Jsem OSVČ a na sezonní práce (montážní a stavební) seženu s velkými problémy jednoho zaměstnance. Když seženu nějakou větší zakázku, jede s námi ještě jeden OSVČ. Fakturuji já za všechny 3 pracovníky, jelikož odběratel to jinak nechce. Většinou mám problém  zajistit práce na plnou pracovní dobu pro toho jednoho pracovníka. Ten druhý pracuje maximálně 50 dnů za rok a tuto práci mi fakturuje. Myslím, ýr toto není švarcsystém. Je to stejné, jako když si nechám postavit od lešenáře lešení, nebo jiné dodavatelské práce- položení dlažby, elektropráce. To jsou práce na které nemám specializaci. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 2. 2012 12:20

L. (neregistrovaný)

Na Vašem místě bych byla docela opatrná.

Podle pokynu Ministerstva financí D 285 jsou nejčastější znaky švarcsystému tyto:

- firma (Vy) ukládá úkoly, řídí a kontroluje OSVČ a nese odpovědnost související s jeho činností
      - OSVČ má ve vztahu k příjmu obdobné postavení jako zaměstnanec, např. odměna za práci je  mu vypočítána na základě délky pracovní doby
      - firma (Vy) poskytuje OSVČ materiál potřebný pro výkon práce, pracovní pomůcky a nářadí (např. kladivo, pila, auto)
      - vztah mezi firmou a OSVČ je dlouhodobý anebo soustavný (OSVČ vykonává činnost dlouhodobě pouze pro jednu firmu, buďto osobně nebo prostřednictvím další osoby)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).