Na Vašem místě bych byla docela opatrná.
Podle pokynu Ministerstva financí D 285 jsou nejčastější znaky švarcsystému tyto:
- firma (Vy) ukládá úkoly, řídí a kontroluje OSVČ a nese odpovědnost související s jeho činností
- OSVČ má ve vztahu k příjmu obdobné postavení jako zaměstnanec, např. odměna za práci je mu vypočítána na základě délky pracovní doby
- firma (Vy) poskytuje OSVČ materiál potřebný pro výkon práce, pracovní pomůcky a nářadí (např. kladivo, pila, auto)
- vztah mezi firmou a OSVČ je dlouhodobý anebo soustavný (OSVČ vykonává činnost dlouhodobě pouze pro jednu firmu, buďto osobně nebo prostřednictvím další osoby)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2012 12:41
Jsem OSVČ a na sezonní práce (montážní a stavební) seženu s velkými problémy jednoho zaměstnance. Když seženu nějakou větší zakázku, jede s námi ještě jeden OSVČ. Fakturuji já za všechny 3 pracovníky, jelikož odběratel to jinak nechce. Většinou mám problém zajistit práce na plnou pracovní dobu pro toho jednoho pracovníka. Ten druhý pracuje maximálně 50 dnů za rok a tuto práci mi fakturuje. Myslím, ýr toto není švarcsystém. Je to stejné, jako když si nechám postavit od lešenáře lešení, nebo jiné dodavatelské práce- položení dlažby, elektropráce. To jsou práce na které nemám specializaci. Děkuji za odpověď.