Vážená paní Sedláčková,
ve Vašem případě se sazba paušálního výdaje bude řídit tím, jakou činnost přesně vykonáváte. U příjmů z Vámi popsaných živností platí, že sazba paušálního výdaje je 60 %. Podle mého názoru se však o příjem ze živnosti nejedná, neboť činnost mj. pojišťovacích zprostředkovatelů je upravena samostatným zákonem, a to zákonem č. 38/2004 Sb., blíže viz např. zde
http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-38-2004-sb-o-pojistovacich-zprostredkovatelich-a-samostatnych-likvidatorech-pojistnych-udalosti/cele-zneni/
U příjmů z této činnosti je výdajový paušál 40 %.
Je tedy nutné přesně posoudit, podle jakého zákona vykonáváte Vaši činnost. Dále pozor na výkladové stanovisko (viz pokyn GFŘ D-6) spočívající v tom smyslu, že pokud poplatník má příjmy z podnikatelské činnosti, na kterou nemá příslušné oprávnění, nepovažují se takové příjmy za příjmy podle § 7, ale podle § 10 zákona o daních z příjmů. To by potom znamenalo, že by nebylo možné uplatnit žádný paušál.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2012 15:02
??? Vážení, mám dilema jakou sazbu paušálního výdaje použit.
Živnostenský list mám na volnou živnost
a/ obor 47- zprostředkování obchodu a služeb
b/ obor 60- poradenská a konzultační činnost,zpracování odborných studií a posudků
Jsem OSVČ ,dělám pro firmu, která má v názvu .....pojišťovací a finanční poradenství , a.s.
Za svou činnost dostávám provize za produkci a péči./radím lidem jak správně zhodnotit své peníze-provedu nejvýhodnější variantu a uzavřu pod hlavičkou firmy pod kterou pracuji životní,penzijní pojištění,pojištění nemovitostí nebo aut.Dalšími činnostmi se zatím nezabývám / t.j. uvěry,atd. /.Můj dotaz zní kolik procent si mohu uplatnit jako paušální výdaj u toho co dělám, / pro zajímavost i u eventuelního poskytování úvěrů/.Děkuji za odpověď J.S.