DPH z EU

• (neregistrovaný)

21. 3. 2012 7:22

Dobrý den,

rád bych se zeptal na jednu věc. Nejsem plátce DPH, vedu daňovou evidenci a využívám služby reklamy na facebooku a google. Tedy z EU. Avšak google má český účet tj. platby za účet probíhají v Čechách a sídlo někde v Irsku. Facebook má sídlo v Irsku. Oboje služby mi vystavují faktury, které ale naprosto odporují českým zákonům (nemají všechny potřebné náležitosti. Např. google nemá uvedeno mé DIČ (CZ a rodné číslo)). Dozvěděl jsem se, že díky tomu, že odebírám služby z EU se musím automaticky stát plátcem DPH je to pravda?  Pokud ano je možnost se tomu vyhnout např. zaplatit pouze DPH z těchto služeb bez nutnosti registrace? Protože objem peněz je cca 20 000,- ročně což je 4000,- a mě se nevyplatí být plátcem DPH, protože obrat 1mil. za rok nemám.

děkuji za informace.

S pozdravem

Vít Martinec

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2012 17:48

bez přezdívky

Dobrý den pane Martinec,
      skutečně, pokud jste nakoupil služby pro svoji podnikatelskou činnost v EU, stáváte se plátcem DPH dle § 94, odst.9 zákona o DPH. Jste povinnen se registrovat k DPH do 15 dnů, ode dne kdy jste se stal plátcem DPH - viz § 95, odst. 6 zákona o DPH. Google Vám nemohl vystavit doklad s DIČ, neboť jste v tomto okamžiku ještě nebyl registrován k DPH a nebylo Vám DIČ přiděleno. O zrušení registrace můžete požádat nejdříve po uplynutí 1 roku od registrace, splníte-li požadavky zákona - viz § 106 zákona o DPH.
      Bohužel DPH doplatit nemůžete a musíte se k DPH registrovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).