Já se obávám, že pro účely evidence úřadu práce se po založení živnostenského listu musíte odhlásit z ÚP.
Ovšem ke zdravotnímu a sociálnímu se můžete přihlásit až skutečně začnete podnikat.
Do té doby se budete muset registrovat na pojišťovně jako samoplátce pojistného.
Ale moji první větu si ověřte na úřadu práce ... já se tomu molochu vyhýbám jako notoričtí zločinci budově soudu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2012 15:36
Dobrý den, prosím o radu. Chci začít podnikat v oboru manikura, modeláž nehtů, již mám teměř vše zařízeno, provozovna je hotová, mam vypracovaný i provozní řád, už mi zbýva jen aby ho schválila hygiena a k tomu již potřebuju mít živnostesnký list.. zárověň jsem zatím na uřadě práce a tak řeším zda si mam živnostenský list založit na konci března s tím, že na zdravotní a sociálni pojištění se přihlásim od 1.4. zjistila jsem ale, že k tomuto pojištění se mohu přihlásit až od toho data kdy začnu skutečně podnikat..což já 1.4. asi ještě nezačnu z toho důvodu, že budu ještě čekat na schválení provozního řádu hygienou. Bohužel nevím kdy přesně mi to hygiena schváli..takže by mě zajimalo zda je nějaky problem v tom že se přihlasim jako osvč k pojištění i když ještě "přímo" podnikat nebudu..nebo si mohu jen založit živnostenský list s tím že si pojištění oběhám sama až budu mít skutečně to razitko od hygieny? Nebude vadit že budu mít živnostenský list a zaroveň, ale ještě tedy budu na uřadě práce? Nebo hned po založení živ. listu musim stejně u zdravotní pojišťovny splnit oznamovací povinnost do 8 dnů? Také nevím zda by nevadilo uřadu práce kdybych se třeba přihlasila k tomu zdravotnímu pojištění např. 10.4. když už za mě vlastně jakoby deset dní bude platit stát..
Předem opravdu moc děkuji za rady jak nejlépe postupovat.