Vámi popsaný vztah se jako „schwarzsystém“ jeví a inspekce práce by ho tak případně mohla vyhodnotit a uložit za něj sankci. Jedná se o skutečnost, že fakturujete za vykonanou práci jen těmto dvěma společnostem, což se jeví jako zastřený pracovní vztah, kdy máte dva pracovní poměry a dále svou práci vykonáváte na strojích poskytovaných danými společnostmi, což by mohla inspekce práce vyhodnotit jako obcházení zákona zastíráním závislé práce, definované v zákoníku práce, a vyhýbání se tak příslušným odvodovým povinnostem. Aby se o „schwarzsystém“ nejednalo, bude třeba buď uzavřít s těmito společnostmi řádnou pracovní smlouvu, nebo takto fakturovat za práci více společnostem, aby nebylo pochyb o tom, že pracujete skutečně na svou vlastní živnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Levné nákupy z Číny končí. Od července platí nové clo na všechny malé zásilky
Žena okamžitě přišla o dávky kvůli cizí chybě v platbě výživného
Tisíce seniorů to netuší. Letos jim propadne řidičák
Vibe coding: Proč vám tahle dovednost zachrání místo u stolu nebo vás posadí do čela
Doplňující údaje zaměstnavatele pro JMHZ – podrobný manuál
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
24. 4. 2012 10:41
Dobrý den, prosím o radu. Pracuji jako OSVČ pro dvě firmy(KOVOOBRÁBĚNÍ), které mi pronajímají stroje, na kterých pro ně zhotovuji zakázky. Fakturuji jim jednou za měsíc kooperaci na zakázkách a oni mě pronájem stroje. Jedná se o Schwarz? Pokud ano, jakým způsobem se to dá ošetřit, aby se o Schwarz nejednalo?. Mám živnost na Obráběčství, ale mám ještě druhý živnosťák na Truhlářství, což provozuji v menší míře. Děkuji za radu.