Re: OT Přeřazení na jinou práci
Já v popisovaném rozpor ze ZP nevidím (zatím - uvidíme s čím tazatelka přijde dál). Zaměstnavatel ji pouze převádí na jinou pracovní pozici, pokud bude v souladu s druhem práce uvedeným v pracovní smlouvě (např. účetní nebude dělat faktury přijaté ale vydané) tak problém není.
>>Dobrý den,nadřízeným mi bylo sděleno, že dle ředitele
>>podniku budu přeřazena na jinou prac.pozici, a to bez
>>udání důvodu a následující den na mé místo nastoupí
>>nový zmec.Nevím,o jakou práci se jedná, od kdy dojde
>>ke
>>změně,platové podmínky...nic.Pracuji bez
>>problému,není
>>se mnou vedený žádný prac.přestupek ani porušení
>>prac.kázně.Může takto ztel postupovat?Mám šanci se
>>proti
>>tomuto jednání odvolat?
>
>máte platnou pr.smlouvu?
>máte v ní sjednán druh práce?
>pokud ano, tak lze změnit pr. smlouvu jen se souhlasem
>obou účastníků, takže počkejte, co na vás vymyslí,
>tak, jak to popisujete, je to v rozporu se ZP
Ano, podepsaný mám dodatek o změně PS, kde mám uvedenou nynější prac.pozici... Jeden den mi oznámili ústně, že dle ředitele podniku budu převedena - nadřízený mi neřekl kam, na jakou pozici, jaký druh práce budu vykonávat, důvody přeřazení (přímý nadřízený se změnou nesouhlasí), od kdy dojde ke změně, nemám nic písemně a následující den nastoupila nová paní, kterou mám zaučovat a která už má dokonce i podepsanou PS, tj. na jedné prac.pozici jsme v podniku nyní 2 znci.
v podniku se šíří, že snad budu vykonávat předešlou práci, tj.jiná prac.pozice i jiný druh práce, nebudu ved.pracovník, zákl. mzda se mi asi taky sníží. "spadnu" pracovně, ztratná budu i na financích. můžu odmítnout nové místo, aniž bych dostala výpověď, že jsem odmítla nabízenou jinou práci, protože nabízená práce neodpovídá nynější práci? navíc.. jsem povinna zaučovat novou paní, která byla přijata na mé místo?
Těžko se radí, když od vás nemáme žádné údaje - druh práce v pracovní smlouvě, jestli je mzdový výměr nebo dohoda o mzdě ...
Pochopila jsem, že jste byla na pozici např. referent x, pak byl dodatek PS na změnu pozice na např. vedoucí oddělení x a teď máte indicie, že byste měla být z místa převedena.
Bez vzájemné dohody může zaměstnavatel zaměstnance převést na jinou práci jen z důvodů uvedených v § 41 zákoníku práce. Pokud se nedohodnete na změně a nenastane žádný z důvodů uvedených v ZP platí dál platná pracovní smlouva. Pokud Vám zaměstnavatel přestane přidělovat práci, náleží vám náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku a do zaměstnání docházet nemusíte. Odmítnutí převedení není výpovědním důvodem.
Pokud máte mzdový výměr, stanovuje výši mzdy zaměstnavatel - s ohledem na výši zaručené mzdy a zásadu "za stejnou práci stejná odměna".
V jednom podniku pracuji něco málo přes 20 let, vždy jsem měla PS a platový výměr s přesně udanou zákl.mzdou. Když jsem přijala nabídku na jinou práci (jiná pozice a jiný druh práce), dostala jsem dodatek k PS a také nový platový výměr. Tato situace nastala také loni, kdy jsem přijala nabídku na ved.úklid.úseku, dostala jsem dodatek k PS a nový platový výměr, kde mám uvedenou zákl.mzdu. Nyní po roce mi nadřízený oznámil, že se gener.ředitelka rozhodla mě převést na jinou práci-bez důvodu, viz výše. Je to více než týden a stále nevím důvody převedení, co budu dělat, od kdy, za jakých platových podmínek. Jen jsem se doslechla, že bych měla vykonávat od zač.příštího měsíce dřívější práci, ze které jsem odešla na nynější. Jestli je to pravda, změní se mi prac.pozice, druh práce, platové podmínky, z jednosměn.provozu přejdu do směnného. Proto si myslím, že GŘ jedná proti ZP, přehazuje mě jako "horkou bramboru", když neznám důvod přeřazení, předem se mnou nic neprojednala, ani můj nadřízený mi neřekl bližší informace, protože je neví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 6. 2016 20:05
Dobrý den,nadřízeným mi bylo sděleno, že dle ředitele podniku budu přeřazena na jinou prac.pozici, a to bez udání důvodu a následující den na mé místo nastoupí nový zmec.Nevím,o jakou práci se jedná, od kdy dojde ke změně,platové podmínky...nic.Pracuji bez problému,není se mnou vedený žádný prac.přestupek ani porušení prac.kázně.Může takto ztel postupovat?Mám šanci se proti tomuto jednání odvolat?