Re: Sleva na dítě - neoprávněně
V každém případě mzdová nemohla mít potvrzení o studiu na další školní rok, takže daňové zvýhodnění měla přestat uplatňovat.
No právě, jestli nedoložila potvrzení o studiu na dobu 9-12/2015, tak plátce neměl podle čeho uplatňovat a chyba byla na jeho straně.
Jestli paní nezapsala změnu do prohlášení, tak je to i její vina a ústní nahlášení tu vinu nezmenšuje. Ví vůbec minulý zaměstnavatel, že to má špatně? I kdyby paní podala nyní DP a zvýhodnění v něm za uvedené měsíce neuplatnila, tak případně doplatí daň nebo vrátí bonusy, ale minulému zaměstnavateli při kontrole také FÚ vyměří nedoplatek a potom by ty daně byly vráceny dvakrát?
Podle mne by se měla nejdříve spojit s tím zaměstnavatelem a řešit to s ním. Vrátit peníze by mohla do pokladny, když není z čeho srazit.
Jenom je mi divné, že na to přišla až v polovině letošního roku a taky nepíše, jestli bylo provedeno roční zúčtování, protože tam by se na to snad mělo přijít.
Děkuji moc, ona to řešila s minulou účetní, ta jí ale řekla, ať si podá sama DP za rok 2015, ona povinnost neměla. Hlásila to v kanceláři, hlavní účetní mají až bůhví kde, furt jí slibovali, že to nahlásili a že to bude v pořádku, ale nebylo. Kamarádka měla nějaké rodinné starosti, tak to pak neřešila a vzpoměla si na to až teď. Tak neví, jestli to má nechat tak, a nebo podat Řádné daňové přiznání a peníze vrátit. Děkuji všem za rady.
Manželovi se stalo něco podobného před pár lety. Synovi neskončilo studium, ale bylo mu 26 let. Účtárnu měli přes 100 km daleko, přesto že hlásil změnu tak mu nikdo nepředal prohlášení pro podpis změny, a slevu mu účetní uplatňovala dál. Na konci roku mu skončil PP. Nabízela jsem že firmě neoprávněně uplatněnou slevu vrátíme a ať si opraví svoji chybu u sebe, to ale účetní odmítla. Tak manžel vrátil přeplacenou slevu ve svém daň. přiznání a případnou kontrolu ve firmě už jsem neřešila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 6. 2016 21:22
Dobrý den, prosím mám dotaz:
Kamarádce její mzdová účetní udělala slevu na dítě za měsíce 9 - 12/2015, ale její dcera už nebyla studentka, měla maturitu až v září, tu udělala. V září hlásila, že dcera už nestuduje, ale účetní jí stále dávala slevu. Teď od ledna dělá už jinde, tam to má v pořádku, ale co s r. 2015 - musí udělat Daňové přiznání a vrátit peníze? Bude platit nějaké penále? Děkuji moc za radu.