DPH EU a třetí země

• (neregistrovaný)

26. 7. 2016 10:47

Dobrý den,

chodím na kurz účetnictví, jsem na MD a chtěla bych manželovi spravovat daňovou evidenci. Můžete mi prosím někdo poradit, jak je to s fakturací do EU a třetích zemí? Naše paní na kurzu to vysvětluje tak podivně, že mi jde z toho hlava kolem.
    Vezmu to jen souhrnně, chápu správně, že většina faktur vydaných, které budu fakturovat do firmy s přiděleným VAT budu fakturovat bez DPH - systém reverse chargé - podle par. 9. (podle typu služby) Většinou faktury za služby - (výroba reklamního spotu, grafické návrhy atd..). Tudíž na přiznání přiznám i odvedu. Nula od nuly pojde. Firma v EU udělá to samé? V rámci tohoto žádná firma tedy neplatí žádnému státu DPH? To samé já, když mám přijatou fakturu za služby od dodavatele s VAT z EU, tak na svém přiznání také přiznám a odvedu, takže nula on nuly pojde...

Když fakturuji služby do třetích zemí, tak to pouze uvedu na řádek 25 v přiznání, ale DPH neodvádím nikde? Ani u nás ani u nich? Kdo potom odvání tu DPH? V rámci obchodu se třetí zemí nikdo tedy také DPH neplatí? - u služeb. Jsem z toho jelen..

Jde mi jen o vysvětlení, že když obchoduji s firmou, která je zaregistrovaná k DPH, tak DPH neodvádí tedy nikdo? A při jaké fakturaci je nutno se přihlásit k cizí DPH třeba v Rakousku? Když fakturuji osobě nepovinné k dani?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2016 11:48

Jana N. (neregistrovaný)

Re: DPH EU a třetí země
      zboží do EU plátci daně ř. 20 a souhrnné hlášení kod 0, mimo KH
      služba do EU plátci ř. 21 a souhrnné kod 3, mimo KH
      zboží do třetí země , ř. 22 bez daně,vývozní JSD, mimo KH
      služba do třetí země ř. 26 bez daně , mimo KH

• 26. 7. 2016 11:51

Věra 26 (neregistrovaný)

Děkuju moc. A tedy v rámci toho platí tedy někdo vůbec to DPH?? Právě že to mi nejde vůbec do hlavy.. když mi ho neplatíme, platí ho ta druhá strana? Za naši vydanou fakturu? Jestli ne, proč se tedy u toho tak šíleně papíruje? To mi hlava nebere..

• 26. 7. 2016 12:03

Jana N. (neregistrovaný)

zdaňuje druhá strana, stejně jako když máte přijatou fakturu dovoz, dáte do ř. 7 a 43 a zdaníte u sebe, stejně tak zboží z EU ř. 3 a 43, služby ř. 5 a 43 , služby ze třetí země ř. 12 a 43 atd. atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).