Re: DPH EU a třetí země
zdaňuje druhá strana, stejně jako když máte přijatou fakturu dovoz, dáte do ř. 7 a 43 a zdaníte u sebe, stejně tak zboží z EU ř. 3 a 43, služby ř. 5 a 43 , služby ze třetí země ř. 12 a 43 atd. atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 7. 2016 10:47
Dobrý den,
chodím na kurz účetnictví, jsem na MD a chtěla bych manželovi spravovat daňovou evidenci. Můžete mi prosím někdo poradit, jak je to s fakturací do EU a třetích zemí? Naše paní na kurzu to vysvětluje tak podivně, že mi jde z toho hlava kolem.
Vezmu to jen souhrnně, chápu správně, že většina faktur vydaných, které budu fakturovat do firmy s přiděleným VAT budu fakturovat bez DPH - systém reverse chargé - podle par. 9. (podle typu služby) Většinou faktury za služby - (výroba reklamního spotu, grafické návrhy atd..). Tudíž na přiznání přiznám i odvedu. Nula od nuly pojde. Firma v EU udělá to samé? V rámci tohoto žádná firma tedy neplatí žádnému státu DPH? To samé já, když mám přijatou fakturu za služby od dodavatele s VAT z EU, tak na svém přiznání také přiznám a odvedu, takže nula on nuly pojde...
Když fakturuji služby do třetích zemí, tak to pouze uvedu na řádek 25 v přiznání, ale DPH neodvádím nikde? Ani u nás ani u nich? Kdo potom odvání tu DPH? V rámci obchodu se třetí zemí nikdo tedy také DPH neplatí? - u služeb. Jsem z toho jelen..
Jde mi jen o vysvětlení, že když obchoduji s firmou, která je zaregistrovaná k DPH, tak DPH neodvádí tedy nikdo? A při jaké fakturaci je nutno se přihlásit k cizí DPH třeba v Rakousku? Když fakturuji osobě nepovinné k dani?
Děkuji.