Dobrý den,
v souladu s § 223 zákoníku práce není možné dovolenou před nástupem rodičovské dovolené z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit. O tuto výjimku zákoníku práce jste se bohužel připravila. Nyní je zaměstnavatel povinen Vám dovolenou krátit za prvých 100 zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Prakticky se tedy ve Vašem případě krátí dle počtu dnů čerpané rodičovské dovolené.
Protože se za den výkonu práce považuje i samotné čerpání řádné dovolené, je možné, že Vám vzhledem k vyššímu počtu dnů čerpání dovolené ve školství nakonec nebude pokrácena dovolená žádná (je třeba spočítat, zda bude v takovém případě zameškáno alespoň 100 směn - rovnají se dnům čerpané rodičovské dovolené).
Vámi uváděná částka zaslaná zaměstnavatelem skutečně neodpovídá čerpané dovolené, a to ani v případě krácení dle výše uvedeného pravidla z čtyřicetidenního nároku. Musíte si však uvědomit, že dovolená se čerpá, nikoliv proplácí. Jestliže jste požádala o čerpání dovolené od 15. 10., zaslal Vám zaměstnavatel na účet pouze část náhrady za dovolenou náležející za dny 15.10. - 31. 10. 2012. Zbylou část Vám logicky zašle v následujícím výplatním termínu.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 11. 2012 12:48
Dobrý den,
mám tento dotaz: Dne 14.7.2012 mi skončila mateřská dovolená, která začala 1.1.2012. Bohužel jsem však z nevědomosti požádala o čerpání řádné dovolené u zaměstnavatele až 15.10.2012, kdy už jsem zároveň pobírala rodičovskou dovolenou. Bude se mi kvůli této skutečnosti moje dovolená krátit? Pokud ano, tak o kolik dní? Je krácení povinnost nebo záleží na zaměstnavateli, jak bude postupovat? A jak se částka při proplácení (resp. čerpání) dovolené vypočítává? Ještě uvedu, že jsem učitelka MŠ a moje dovolená tedy činí 40 dnů. Dnes mi přišlo na účet od zaměstnavatele 11.889,- Kč, což by rozhodně 40-ti dnům dovolené neodpovídalo. Děkuji Vám za odpověď.