Re: Propustky k lékaři-4-6 měsíčně- podv
Nebo jak mám chápat? Asi to budu muset zaplatit ze svého....
Proplatila jsem neoprávněně?
Za mě - zastávám názor, že chybu může udělat každý, ale vždy vítám, pokud se o chybě dozvím od toho, kdo ji udělal. Neočekávejte, že ze zaměstnance něco dostanete, resp. pokud ano, byla byste šampiónka. Zaměstnanec není povinen vracet, pokud plnění přijal v dobré víře. Důkaz o tom, že v dobré víře nebyl, je na zaměstnavateli.
Ano jsem si vědoma, opravdu se snažím mít vše v pořádku, toto jsem přehlédla, děkuji za upozornění, ze zaměstnance nic nedostanu, nevěřím....je problémová...půjdu a přiznám chybu, nemohla bych spát, a zaplatím za ní....nedalo by mi to...
takže s klidným svědomím dál již nebudu proplácet myslím, že zneužívá....no chybami se člověk učí
Děkuji za Váš čas.
Monika
>
>>>>>>Proč směrnici nebo nějaké písemnosti, když platí § 77
>>>>>>odst. 1 písm. e) zákoníku práce?
>>>>>Takže neproplácet?
>>>>>Ty jo to mi uniklo....
>>>>
>>>>No to tedy uniklo. Pro DPČ neplatí vždy to, co pro
>>>>pracovní poměr. Nebo má něco takového v DPČ smluveno?
>>>Nemá....hm budu se muset přiznat, a zaplatím náhrady
>>>zaměstnavateli zpětně- nebo mohu požadovat po
>>>zaměstnanci, aby vrátil? no nazdar
>>>Ale chybu jsem udělala já...
>>Za mě - zastávám názor, že chybu může udělat každý,
>>ale vždy vítám, pokud se o chybě dozvím od toho, kdo
>>ji
>>udělal. Neočekávejte, že ze zaměstnance něco
>>dostanete, resp. pokud ano, byla byste šampiónka.
>>Zaměstnanec
>>není povinen vracet, pokud plnění přijal v dobré
>>víře.
>>Důkaz o tom, že v dobré víře nebyl, je na
>>zaměstnavateli.
>Ano jsem si vědoma, opravdu se snažím mít vše v
>pořádku, toto jsem přehlédla, děkuji za upozornění, ze
>zaměstnance nic nedostanu, nevěřím....je problémová...půjdu
>a přiznám chybu, nemohla bych spát, a zaplatím za
>ní....nedalo by mi to...
>takže s klidným svědomím dál již nebudu proplácet
>myslím, že zneužívá....no chybami se člověk učí
>Děkuji za Váš čas.
>Monika
Třeba je brod daleko a váš zaměstnavatel to vezme na sebe.
>
Děkuji
>>>
>>>>>>>>Proč směrnici nebo nějaké písemnosti, když platí § 77
>>>>>>>>odst. 1 písm. e) zákoníku práce?
>>>>>>>Takže neproplácet?
>>>>>>>Ty jo to mi uniklo....
>>>>>>
>>>>>>No to tedy uniklo. Pro DPČ neplatí vždy to, co pro
>>>>>>pracovní poměr. Nebo má něco takového v DPČ smluveno?
>>>>>Nemá....hm budu se muset přiznat, a zaplatím náhrady
>>>>>zaměstnavateli zpětně- nebo mohu požadovat po
>>>>>zaměstnanci, aby vrátil? no nazdar
>>>>>Ale chybu jsem udělala já...
>>>>Za mě - zastávám názor, že chybu může udělat každý,
>>>>ale vždy vítám, pokud se o chybě dozvím od toho, kdo
>>>>ji
>>>>udělal. Neočekávejte, že ze zaměstnance něco
>>>>dostanete, resp. pokud ano, byla byste šampiónka.
>>>>Zaměstnanec
>>>>není povinen vracet, pokud plnění přijal v dobré
>>>>víře.
>>>>Důkaz o tom, že v dobré víře nebyl, je na
>>>>zaměstnavateli.
>>>Ano jsem si vědoma, opravdu se snažím mít vše v
>>>pořádku, toto jsem přehlédla, děkuji za upozornění,
>>>ze
>>>zaměstnance nic nedostanu, nevěřím....je
>>>problémová...půjdu
>>>a přiznám chybu, nemohla bych spát, a zaplatím za
>>>ní....nedalo by mi to...
>>>takže s klidným svědomím dál již nebudu proplácet
>>>myslím, že zneužívá....no chybami se člověk učí
>>>Děkuji za Váš čas.
>>>Monika
>>>Prosím ještě toto znění ZP platí již dlouho? Nebo je
>>>to novější- opravdu mi uniklo....jak daleko mám
>>hledat....jestli není ještě u někoho jiného....
>>Děkuji
>1.1.2007.
Ještě doplním pro informaci ohledně ověřování ošetření. Řešila jsem podobnou situaci, protože se mi v práci lékaři a různé doprovody velmi rozmohli. Lékaře nedonutíte propustku vypsat. Nejsou ochotníí, ale můžete jim zavolat ( podle zákona by měli být součinni), zda tam zaměstnanec byl, zda byl objednán a na kolik. To pak zjistíte, že si tam ten čas napsal zaměstnanec a tak, aby jim vyšlo volno na nejdelší možnou dobu, případně na čas, kdy lékař neordinuje apod.
Já teda tohle dělám spoustu let, ale nikdy problém s tím, že by lékař, potažmo sestra nebyli ochotni napsat čas do propustky, nebyl. A pokud si zaměstnanec dopíše čas na dobu , kdy lékař neordinoval je lehká pomoc - dáte neplacené volno v souladu s NV č. 590/2006. Nám se to stalo jednou, nezaplatili jsme, rozkřiklo se to a už se neopakovalo. Navíc tihle zaměstnanci , kde by se zjistily takovéto problémy, by to určitě pocítili na výplatách.
Re: Propustky_součinnost lékaře
Obávám se, že si pletete součinnost kterou by měl lékař poskytovat svému pacientovi a neprofesionálním pokecem po telefonu s cizí osobou.
Lékař je povinen zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých dozvěděl při výkonu svého povolání. Mezi skutečnosti, na které se vztahuje povinná mlčenlivost, patří i to, zda konkrétní osoba je pacientem dotčeného zdravotnického pracovníka, a samozřejmě i to, zda a případně kdy byla tato osoba dotčeným zdravotnickým pracovníkem vyšetřena či ošetřena. Je pár vyjímek, na ty se na tyto případy nevztahují.
Ovšem, ale zaměstnanec je povinen prokázat , že dobu, kterou mu zaměstnavatel má proplatit strávil, jako dobu nezbytně nutnou k ošetření nebo vyšetření, které nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Jak , konkretně , si tohle představujete ? Protože když neprokáže, zaměstnavatel nemusí proplatit a poskytne pouze neplacené volno.
Není nutné zpochybňovat některé propustky. Všechny podřízené znám osobně a kontroluju si průšviháře, nebo případně ty, co berou lékaře jako národní sport. I když je vyšlu na pravidelnou prohlídku BOZP a mají nedej bože odpolední, tak řeší, že tam budou muset jít v době svýho volna a přijdou o ten výdobytek proplacení. U většiny lidí je to v pořádku, ale tu a tam se někdo najde a musím udělat bububu. Znám právě i většinu lékařů, které navštěvují a vím, jak dlouho se tam čeká, takže když někde vím, že se chodí přesně na čas a za hodinu su i s prohlídkou doma, tak když chtějí proplatit 6hodin-volám :-) Musí vědět, že toho nesmí moc zneužívat.
Dobrý den, je to už několik let, co jednatelé podezřívali zaměstnance ze zneužívání propustek k lékaři. Doporučeným dopisem požádali lékaře, aby potvrdil že pan X je jeho pacientem, že byl v ten den ošetřen či vyšetřen, aby potvrdil, že doba před vyšetřením, vyšetření a po vyšetření činila 3 hod. Dotazů bylo více, lékař odmítl na tyto odpovědi jakkoliv odpovědět a začal se ohánět vlastním právníkem. Vše podle předchozích dotazů nasvědčovalo, že lékař v tu dobu na pracovišti snad ani nebyl, pacient- zaměstnanec donesl pouze zprávy od jiného lékaře, razítko rozdával zdravotní personál na recepci.
Než se dořešilo, byl se zaměstnancem rozvázán pr.poměr.
Velmi podobnou situaci jsme řešili loni a už to vypadalo na podání stížnosti na lékaře na lék.komoru, zdr. poj., sociálku a jiné instituce. Lékař i zaměstnanec si vůbec nepřipouští, že dochází k zneužívání zaměstnavatele i státu s finančním dopadem. Toho se lékařka zřejmě zalekla a zaměstnance 17. den nemoci uschopnila.
Až nebudu muset platit zaměstnanci jeho dobu strávenou u lékařů, tak mi to bude úplně jedno. Jestliže to platím, tak bych měl mít možnost a lékař povinnost mi potvrdit, že v té a té době se tam zaměstnanec, kterému to platím, pohyboval. Je mi úplně jedno, zda měl trn v patě nebo ho bolel zub. Takhle je to naprosto nedoložitelné a neprůkazné jestliže si zaměstnanec sám dopíše časy na propustku nebo dokonce sežene razítko bez toho, že by u toto lékaře skutečně byl. Tož asi tak. Pokud by neměl zaměstnanec nárok na náhradu mzdy, myslím, že doba strávená u lékařů by se podstatně zkrátila. A teď mi to vyvraťte.
Nevšimla jsem si, že by tady zaznělo, že lékař má coby třetí osoba uloženu zákoníkem práce povinnost poskytnout zaměstnanci při prokazování překážky v práci součinnost, nicméně způsob, jakým tak činí, stanoven není. Navíc tato povinnost není vynutitelná, takže je to o ničem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
21. 9. 2016 20:10
Dobrý den moc prosím o rady a nápady jak řešit.
Zaměstnankyně na DPČ- 4 hod / denně.
Poslední 3/4 roku nosí 4-6 propustek k různým lékařům měsíčně.
Prý na tom nebyla zdravotně dobře.
Zatím jsme tolerovali a propláceli náhradou.
V dobré víře, že se paní z toho dostane. Ještě jsme jí litovali.
Teď jsme ale začali pochybovat, jestli paní nepodvádí nikdy tam nemá žádné hodiny nic jen datum a raítko. myslím, že při prac. době 4 hodiny by šlo ošetření a vyšetření udělat mimo pracovní dobu.
Prosím jak máte ošetřeno u Vás?
Lze zpětně nějak zkontrolovat, je lékař povinen spolupracovat, nebo má zakázáno, mohu mu volat a chtít ověřit datumy ošetření, případně hodiny?
Případně mohu ověřovat každou následující propustku, pokud nebudou vyplněny hodiny příchod, odchod - neproplatím? Jak ošetřit, nechat podepsat zaměstnance nějaký dokument, nebo vypracovat směrnici, upřesňující jak má propustka být vyplněna?
Zkusila jsem u lékaře- předložila propus
Moc prosím o názory.
Děkuji
Monika 123