Re: úrok z prodlení
>Dobrý den, vyfakturovali jsme firmě plnění,
>nezaplatila, mám vyfakturovat úrok z prodlení. Ve smlouvě není
>výše úroku stanovena, dle pokynů mám stanovit 2% ročně.
úrok z prodlení řeší NOZ:
V prodlení je podle ust. § 1968 nového občanského zákoníku dlužník, který svůj dluh řádně a včas neplní. Po dlužníkovi, který je v prodlení se splácením peněžitého dluhu, může věřitel, který řádně splnil své smluvní a zákonné povinnosti, požadovat ve smyslu ust. § 1970 nového občanského zákoníku zaplacení úroku z prodlení, ledaže dlužník není za prodlení odpovědný. Výši úroku z prodlení stanoví vláda nařízením; neujednají-li strany výši úroku z prodlení, považuje se za ujednanou výše takto stanovená.
>Ve VOP nemáme úrok stanoven, pouze je tam uvedena
>věta, že se stanovení neřídí zákonem, ale při vystavení
>nesmí jeho výše být neadekvátní - něco v tom smyslu.
>Moje otázka zní - obstojí vyfakturování úroku ve výši
>2% ročně před Fú, když je úrok ČNB cca 8,5%? Máte s
>tím někdo zkušenosti? Moc děkuji a pěkný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
18. 10. 2016 10:47
Dobrý den, vyfakturovali jsme firmě plnění, nezaplatila, mám vyfakturovat úrok z prodlení. Ve smlouvě není výše úroku stanovena, dle pokynů mám stanovit 2% ročně. Ve VOP nemáme úrok stanoven, pouze je tam uvedena věta, že se stanovení neřídí zákonem, ale při vystavení nesmí jeho výše být neadekvátní - něco v tom smyslu. Moje otázka zní - obstojí vyfakturování úroku ve výši 2% ročně před Fú, když je úrok ČNB cca 8,5%? Máte s tím někdo zkušenosti? Moc děkuji a pěkný den.