Re: krácení kapesného
Tazatel si kapesné a stravné neplete. Popisuji stav, jaký momentálně ve firmě máme a já si myslím, že je to špatně.
Je mi jasné, že výši kapesného určí zaměstnavatel. Když ale řekne, že bude 40%, tak by to mělo být i v případě, že mám celodenní stravování placené firmou.
Názor zaměstnavatele je momentálně takový, že když dostane zaměstnanec vše (= všechna jídla), tak nemá nárok už na nic jiného (na kapesné).
Ptám se tedy, zda i takto může zaměstnavatel určit, kdy a v jaké výši bude poskytovat kapesné (např. může napsat toto do směrnice?: kapesné = 40%, ale pouze ve dnech, kdy není zajištěno celodenní stravování firmou.)
Re:krácení kapesného v návaznosti na str
Snad by pomohl příspěvek Koordinačního výboru KV
362/04.04.12 Kapesné při zahraniční pracovní cestě
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/2012KV_KDP_4_4_2012.pdf
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d38246v48194-362-04-04-12-kapesne-pri-zahranicni-pracovni-ceste/?search_query=$index=61&search_results_page=1
Já si myslím, že jelikož je kapesné nenároková složka a je jen na vůli zaměstnavatele jestli ji poskytne, tak si může výši určit jak chce i případné krácení. Jen to musí být pro všechny stejné (nebo aspoň dle organizační struktury) a musí to být uvedeno ve směrnici.
Abyste nedopadli, že se naštve a kapesné zruší úplně.
Nevidím důvod, proč pro všechny stejně. Co má organizační struktura společného s vysláním na pracovní cestu? Každá PC má svá specifika a tak, jako zaměstnavatel může diferencovat výši stravného, může takto postupovat i ohledně kapesného. Kdo absolvuje PC k žádosti zaměstnavatele silničním motorovým vozidlem, také nemusí obdržet stejnou základní sazbu za ujetý km. Nebo je Mercedes totéž co Trabant?
>>>
>>>>>>Může určit kdy a v jaké výši - nicméně kapesné neni
>>>>>>určeno na stravování, tudíž dle mého názoru takto do
>>>>>>směrnice NE.
>>>>>
>>>>>Děkuji za názor, taky si to myslím. Teď to ještě
>>>>>vysvětlit vedení.
>>>>No - já to dělám vždy na příkladu, ale nejsem pokaždé
>>>>vítězem..
>>>>Kapesné je pro "osobní " což je třeba poplatek na
>>>>WC.Dá se předpokládat, že člověk co má celodenní
>>>>stravování ho využije naopak více, než ten bez stravy
>>>
>>>
>>>Snad by pomohl příspěvek Koordinačního výboru KV
>>>362/04.04.12 Kapesné při
>>>>>>>zahraniční
>>>>>>pracovní
>>>>>cestě
>>>
>>>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/2012KV_KDP_4_4_2012.pdf
>>>
>>>
>>>http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d38246v48194-362-04-04-12-kapesne-pri-zahranicni-pracovni-ceste/?search_query=$index=61&search_results_page=1
>>>
>>>
>>Já si myslím, že jelikož je kapesné nenároková složka
>>a je jen na vůli zaměstnavatele jestli ji poskytne,
>>tak si může výši určit jak chce i případné krácení.
>>Jen
>>to musí být pro všechny stejné (nebo aspoň dle
>>organizační struktury) a musí to být uvedeno ve
>>směrnici.
>>Abyste nedopadli, že se naštve a kapesné zruší úplně.
>Nevidím důvod, proč pro všechny stejně. Co má
>organizační struktura společného s vysláním na pracovní cestu?
>Každá PC má svá specifika a tak, jako zaměstnavatel
>může diferencovat výši stravného, může takto postupovat
>i ohledně kapesného. Kdo absolvuje PC k žádosti
>zaměstnavatele silničním motorovým vozidlem, také nemusí
>obdržet stejnou základní sazbu za ujetý km. Nebo je
>Mercedes totéž co Trabant? Samozřejmě můžete na každý cesťák vypisovat jaké bude kapesné a jak se bude krátit. Nebo to dáte do směrnice a třeba navážete na pozici a pak to do každého cesťáku psát nemusíte. Vašimi slovy stanovíte, kdo je pro firmu mercedes a kdo trabant a dle toho stanovíte kapesné. To už je na výběru každého, jak to provede.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
26. 10. 2016 9:27
Dobrý den,
lze podle Vás krátit kapesné při zahraniční cestě tak, že při poskytnutí 0-2 jídel dostane zaměstnanec 40% z nekráceného stravného a při poskytnutí všech 3 jídel nedostane kapesné žádné?
Dle mého názoru může zaměstnavatel určit, kolik % kapesného dá, a ne že při poskytnutí 3 jídel nedá žádné.
Co vy na to?
Předem děkuji za názory.