Re: Svátek
Pokud jde o svátek, přichází v úvahu několik základních možností:
a) svátek připadne na váš obvyklý pracovní den a směna vám v jeho důsledku odpadla = mzda se vám nekrátí, popřípadě vám náleží náhrada mzdy v případě, že by vám mzda z důsledku systému odměňování ušla,
b) svátek připadne na den, který je kalendářně dnem pracovním (po až pá), ale vy nemáte směnu na tento den naplánovánu = nic vám za tento den nenáleží,
c) svátek připadne na sobotu nebo neděli, ani jeden z těchto dnů není pro vás dnem pracovním = nic vám nenáleží,
d) ve svátek (bez ohledu na to, zda připadne na "všední den" nebo na sobotu či neděli) konáte práci = náleží vám náhradní volno placené průměrem, popřípadě je možné dohodnout příplatek ve výši nejméně 100 % průměrného výdělku.
U zaměstnanců, kteří mají PD rozvrženou nerovnoměrně (=krátký a dlouhý týden), panuje názor, že u možnosti ad b) musí svátek "napracovat", resp. že jim oproti jiným zaměstnancům chybějí hodiny. Tady je vysvětlení jednoznačné: rozhoduje harmonogram pracovních směn a pokud mi nic neodpadlo, nemůže mi náležet náhrada, ani se mi tento den nemůže započítávat do odpracovaných dnů (jako těm, u kterých se uplatní ad a).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
11. 11. 2016 18:21
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,byla jsem v práci o svátku 28.10.2016 byl to pátek v týdnu,dostala jsem volno za to,a dneska jsem se dozvěděla ,že ,když je svátek,který máte zaplacený za 100% v týdnu musí se na dělat a tím pádem o to volno přijdete,a když je svátek o víkendu ,tak to volno dostanete,je to prý zákoníku práce.Tak jsem se chtěla zeptat co je na tom pravdy.Děkuji velmi pěkně .S pozdravem Karolínka