Re: prodej aut a DPH, řádek 51
Moc Vám děkuji za rychlou a stručnou odpověď. Mohu vás poprosit ještě o jednu radu? Původní účetní zařadila jedno auta po ukončení leasingu v roce 2011 na 022/042 a druhé v 2015 rovněž na 022/042 obě po 1000Kč. V roce 2016 se tedy prodávají a já to musím zaúčtovat jako 541/022, takže budeme mít v nákladech 2000Kč na prodej těchto aut. Je to takto v pořádku? Vím, že jste velice zkušená a často odpovídáte, tak jsem ráda, že jsem na vás dnes "vyšla". Díky!!!
myslím, že to není správně
chybí účetní odpis v jednotlivých letech, nevím, jaký máte odpisový plán u tohoto majetku
my např. u majetku po leasingu do 40 tis. máme stanoven účetní odpis na 2 roky - 551/082
obávám se, že 541 (možná kromě účetního odpisu za 2. leasing v r. 2016) bude nedaňový náklad (přepokládám, že vzhledem k obratu jde o nevýznamnou částku)
Pokud jsem Vás dobře pochopila, tak těch 1000Kč mělo být odepisováno (doufám, že stejně jako jiná auta ve 2. skupině) a tím pádem by mohlo být odepisováno tedy už jen to druhé auto a nákladově jen rok 2016. Ostatní by bylo nedaňové a zůstalo by to účtu 541, který bych si analyticky udělala jako nedaňový. O ty nedaňové náklady mi nejde, máme ztrátu, jde mi hlavně o to, aby to bylo v pořádku. Může to tak být? Moc Vám děkuji.
zkuste zde
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d5490v7619-zarazeni-majetku-po-ukonceni-leasingu/?search_query=
doba odpisování měla být určena už při zařazení majetku do evidence a dle toho se mělo každý rok odepisovat,
ve vnitřní směrnici by měl být stanoven limit pro zařazení majetku do DM a popsáno, jak se postupuje u majetku pod tuto hodnotu (např. u leasingu)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 11. 2016 12:37
Dobrý den, v říjnu jsme prodali dvě auta. U obou aut bylo při koupi uplatňováno DPH (u jednoho hned a u druhého formou leasingových splátek). Chtěla bych se zeptat, zda se to uvádí do DPH kromě řádku 1 (dodání zboží) i do řádku 51 a to v částce fakturované odběrateli. Týká se tento postup i jiného hmotného majetku např. strojů. Moc děkuji za odpověď.