Re: Podpora v mateřství - otec
Nejdřív zjistěte, jestli skutečně chce otec zůstat doma a pobírat PPM. V takovém případě by nemohl pracovat v zaměstnání, z jehož pojištění by PPM pobíral, protože to je dávka nemocenského pojištění.
http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#26
Otcové často potřebují jen prokázat výši DVZ pro PPM při podávání žádosti o rodičovský příspěvek, aby si matka mohla zvolit délku a výši RP, když sama má DVZ příliš nízký nebo žádný.
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp
Kromě rodného listu pro poskytnutí daňového zvýhodnění potřebujete ještě potvrzení zaměstnavatele matky, že ona neuplatňuje.
------------------------------------------------
Zaměstnanec - otec mi nebyl schopen zpočátku říct, o jakou dávku chce žádat a v žádosti uvedená není, takže jsme se dopracovali k tomu, že nechce být doma, že bude dále pracovat a jde mu o rodičovský příspěvek, který přesně jak píšete, by se počítal z jeho příjmů. Takže stačí vyplnit tiskopis, uvést vyměřovací základy zaměstnance za 12 měs. a tím mé povinnosti končí?
Vyplňte mu to a myslím, že to musí mít potvrzené od OSSZ, tak ať si tam s tím dojde.
Děkuji. Jen se ještě zeptám, teď tu zaměstnance nemám, aby mi odpověděl, ale mám takový dojem, že ta jeho přítelkyně už není zaměstnaná. Vysvětloval mi něco v tom smyslu, že po ukončení nemocenské ukončila zaměstnání. Potřebuji od ní i v případě, že nemá zaměstnavatele nějaké potvrzení?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
13. 12. 2016 9:50
Dobrý den, prosím o radu v záležitosti podpory v mateřství, kterou požaduje otec. Otec je náš zaměstnanec (již 2 roky - doba určitá), jeho přítelkyně porodila počátkem prosince dítě, a otec požaduje, abych mu vyplnila Přílohu k žádosti o dávku. Jeho přítelkyně prý snad nemá nárok, protože nesplňuje podmínky - sice pracovala, ale pak byla dlouho na nemocenské. Zatím jsem nic takového neřešila, proto bych poprosila zkušenější o radu. Zatím jsem se dočetla jen to, že otec může nastoupit na mateřskou až po šestinedělí matky a snad to může být i tak, že nadále chodí do práce a o dítě se stará matka.
1.) Především bych poprosila o informaci, jaké povinnosti jako účetní mám v této záležitosti - kromě toho, že vyplním zaměstnanci tento formulář.
2.) Jak dlouho v tomto případě podpora v mateřství bude trvat a jaké povinnosti s tím budu mít do budoucna?
3.) Jaké doklady bych měla požadovat po zaměstnanci na prokázání slevy na dítě (není ženatý) - doložil mi rodný list dítěte, na základě kterého bych mu měla již za prosinec uplatnit tuto slevu. Je ještě něco potřeba?
Děkuji předem za radu.