Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 12. 2016 9:40
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na názory a zkušenosti ostatních (pokud možno i odkaz na přísl. ustanovení v zákoně) v této záležitosti:
máme zaměstnance, který mimo naší mzdy pobírá i důchod. Zaměstnanec má tak nízkou mzdu, že nedosahovala základní nezabavitelné částky (NČ) a srážky jsme dosud nemohli provádět. Má pohledávky v těchto režimech podle data doručení 1.plátci:
pohledávka A - běžná nejstarší
pohledávka B - běžná mladší (nejnověji doručená nám)
pohledávka C - přednostní starší - ale mladší než běžná mladší
pohledávka D - přednostní mladší - ale nejmladší ze všech
u pohledávky B exekutor rozhodl, že máme ve výpočtu srážky zohlednit pobíraný důchod tak, že ho odečteme od základní částky. Tzn. nyní jsem se dozvěděla o důchodu.
Budu postupovat správně, když:
pohledávka A - není sráženo nic, protože čistá mzda nedosahuje NČ (mám upozornit exekutora na důchod? či jej mám bez dalšího zohlednit, když o něm nyní vím?)
pohledávka B - čeká až bude uspokojena pohledávka B
pohledávka C - není sráženo nic, protože čistá mzda nedosahuje NČ (mám upozornit exekutora na důchod? či jej mám bez dalšího zohlednit, když o něm nyní vím?)
pohledávka D - čeká až bude uspokojena pohledávka C
Děkuji za názory.