Re: EET a úhrada faktury. Co DPH?
Měla jsem obdobný dotaz. Přes kontaktní formulář mi přišla 17.10.2016 tato odpověď:
Dobrý den,
povinnost poplatníka týkající se rozsahu zasílaných údajů správci daně je stanovena v § 19 zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, v platném znění (dále jen „ZoET“).
V případě, že poplatník je plátcem daně z přidané hodnoty, je dle § 19 odst. 2 písm. d) ZoET údajem o evidované tržbě zasílaným datovou zprávou také základ daně z přidané hodnoty a daň podle sazeb daně z přidané hodnoty, dle § 19 odst. 2 písm. e) ZoET celkové částky v režimu daně z přidané hodnoty pro cestovní službu a dle § 19 odst. 2 písm. f) ZoET celkové částky v režimu daně z přidané hodnoty pro prodej použitého zboží.
ZoET neřeší poměr sazeb DPH při částečných úhradách – toto je na uvážení poplatníka (zpravidla je využíván poměr částek základu daně dle sazeb DPH k celkové výši základu daně). Bližší vysvětlení celé problematiky týkající se DPH u evidence tržeb je uvedeno v Metodickém pokynu Generálního finančního ředitelství, který je zveřejněn na webu etrzby.cz (odkaz: http://www.etrzby.cz/cs/novinky metodika-k-evidenci-trzeb) – str. 23 až 25 metodického pokynu.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
22. 12. 2016 10:15
Vystavím fakturu (jako plátce DPH), plnění je ve dvou sazbách, odběratel mi ji částečně uhradí v několika splátkách. Něco v hotovosti, něco na účet.
Jak to bude s "rozpočítáváním" DPH a uváděním na jednotlivé EET účtenky?
Zákon tohle neřeší.
A bude to prakticky neřešitelné. Rozpočítávat se bude moci poměrem, postupně, libovolně(?!), také mohu rozpočítat DPH při platbě na účet, že. A v úhradě faktur v (podvojném) účetnictví k žádnému "počítání" DPH nedochází.
Představte si, že odchytím takového svého dlužníka, vytáhnu z něj po čase zase nějakou splátku, ale co (z hlediska DPH) napsat do účtenky? Papíry jsou u účetního, je to faktura z předloňska, dost už toho uhradil, něco i do banky..
---
Mě osobně se tohle nikterak nedotkne, ale chudáci obchodníci, hospodští, řemeslníci v terénu..