Re: Komisní prodej
Tento odkaz jsem si našel a četl, děkuji. Jelikož jsem se nikdy s tímto účtováním nesetkal, tak mi to, bohužel, nic neříká. A ten můj konkrétní případ s provizemi a účtováním peněz za zboží v DE mi to neřeší. Potřeboval bych opravdu "polopaticky" sdělit jak konkrétně na ten můj výše uvedený případ. Řekne mi někdo více, poradíte? Já vím, že každý má dost práce v závěru roku, ale, bohužel, jsem se k tomuto dostal až 22.prosince, takže jsem dříve nemohl žádat o radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
29. 12. 2016 17:27
Prosím poraďte jak účtovat v daňové evidenci komisní prodej zboží za provizi z pohledu komisionáře plátce DPH.
Komitent dodá na základě dodacího listu zboží komisionáři. (Komisionářská smlouva) Komisionář pro komitenta vyhledá obchody-prodejce , kteří prodají zboží.
Prodejce na konci měsíce prodá zboží např.za 10000 Kč včetně DPH, odvede tuto tržbu komisionáři a vyúčtuje mu fakturou svou provizi včetně DPH. Komisionář mu vystaví příjmový doklad na přijaté peníze za zboží a zaplatí prodejci jeho provizi - výdajovým dokladem.
Komisionář vyúčtuje komitentovi z uvedeného prodeje fakturou včetně DPH svou provizi. A odešle peníze za zboží sníženou za o částku za provizi bankovním účtem komitentovi.
Vystavení obou faktur a příjmových dokladů za provizi je mi jasné, ale jedná se mi o přijaté peníze za zboží od prodejce komisionáři a poté odeslané peníze za zboží komitentovi komisionářem.
Jak toto v DE zaúčtovat, jako nedaňový příjem a nedaňový výdaj pro komisionáře???
Nebo se musí vystavovat nějaké faktury vč. DPH na částky za prodané zboží, kdo a komu ? A jak to je v tomto případě s EET ?
Mám z toho značně zamotanou hlavu. Nikdy jsem o komisním prodeji neúčtoval, jsem z toho totálně vedle. Prosím poraďte.