Re: Paní Aňo prosím-výplata zisku?
*** Dovolím si předběhnout paní Aňu :-))))
1. Zisk - na základě společenské smlouvy a v souladu s Obch.Z. povinně tvoříte rezervní fond. Takže i ze 103 tis. jste jej měli tvořit, pokud už ho vytvořený nemáte. K tomu jste nedala více informací.
2. Vyplatit zisk lze za podmínek stanovených v Obch.Z. §123 (návazně §178 odst.6) a §65a
3. Při splnění podmínek při výpalatě zisku rozhodne o tomto (kolik) valná hromada (rozhodnutí společníka vykonávající působnost valné hromady)
4. Daň srazíte a odvedete v souladu se zákonem - už tady termíny a přesné účtování bylo několikrát - zkuste hledat v dotazech ***
Rezervní fond se tvoří dle § 124 Obch. zákoníku a to v prvním roce, kdy byl vytvořen zisk ve výši 10 % z čistého zisku, nejvýše však 5 % z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se dále doplňuje o částku určenou ve společenské smlouvě nejméně však 5 % z čistého zisku. Tedy rezervní fond již měl být tvožen v roce, kdy vznikl poprvé zisk. Přeúčtujte HV ve schvalovacím řízení 431/428 a rozhodněte o úhradě ztráty z nerozděleného zisku 429/428 a o rozdělení části zisku 428/364 a daň ve výši 15 % z částky rozděleného zisku 364/342. Po skončení roku musíte podat na FÚ přehled za s.r.o. o sražené dani.
Zkusím, ale doufám, že mě někdo doplní.
Člověk to nedělá každý rok:-)
O všem by měla rozhodnout valná hromada a Vy budete účtovat na základě zápisu z této Valné hromady:
1) Podmínky povinného přídělu do rezervního fondu máte ve Společenské smlouvě a tou se musíte v prvé řadě řídit - samozřejmě musí být přidělení do RF v souladu §124- t.j. v 1.roce dosažení zisku 5% ze zisku, a v dalších letech ze zisku zase po 5% , celkově do výše 10% z hodnoty základního kapitálu.
2)Pokud v konkrétním roce vytvoříte zisk, nebo jdete do ztráty, po ukončení roku musí opět Valná hromada rozhodnout, co s účetním výsledkem hospodaření. Pokud je ztráta (429/431-převod ztráty do násled. let), pokud zisk (431/428převod nerozděl. zisku do násled. let + 431/421povinný příděl do ref. fondu). Takže na účtě 431 by neměl být žádný zůstatek.
Pozn.- chtělo by to tedy zjistit příděl do rez. fondu, zda splňuje 10% základního kapitálu a potom na základě rozhodnutí Valné hromady převést nerozdělený zisk na úhradu ztráty z min. let (428/431+431/429) a na účtě 428 Vám zůstane potom čistý nerozdělený zisk.
3)Na základě rozdhodnutí VH můžete vyplatit společníkům zisk(ke dni rozhodnutí VH zaúčtujete 428/364), ke dni výplaty (364/221,211 + předpis 364/342=15% srážkové daně), tuto musíte odvést do konce měsíce následujícího po výplatě zisku.
Pozn.! Pokud ale výplata zisku společníkům není provedena do konce 3. měsíce po rozhodnutí VH, tak daň odvést ale musíte!!
Doufám, že jsem se někde neupsala, no snad mě někdo opraví.
Já jsem totiž vždy v den výplaty hned odvedla i srážkovou daň, abych nic nemusela hlídat.
Zdravím:-)
Souhlasím s vaší vyčerpávající odpovědí, dělám to také tak. Akorát mě zarazilo to, že když výplata není provedena, daň se musí srazit. U nás to děláme tak, že VH asi tak v říjnu odsouhlasí, že pokud tomu budou finanční podmínky nakloněny, bude ke konci roku rozdělen zisk (z nerozděleného 428) ve výšce např. max do 20000 na každého společníka. O tom jestli tato situace nastane rozhodne společně ekonom s ředitelem (jsou to zároveň jednatelé) a také rozhodnou o jak velkou částku se bude jednat. Tak tento postup asi není dobře co?
ohledně termínů srážky a odvodu je v §38d, odst. 2 + 3zákona o daních z příjmů - je to dost složité počteníčko (možná jsem to nenapsala až tak přesně, proto jsem čekala, že mě někdo opraví), proto já odvádím hned při výplatě....abych nemusela na to myslet.
Já odvádím daň ze stejného důvodu také ihned a VH přinutím udělat sólo zápis (až se bude vědět, že jsou na to peníze), že se bude rozdělovat ta a ta konkretní částka a budu mít pokoj. Prase aby se v tom vyznalo, pročítali jsme to tady dva a nakonec jsme to takto vyřešili (časté řešení - obklikou). Děkuji
Aha, příliš jsem to zkrátila, daň odvádím ihned při vyplácení zisku, a vyplácím po rozhodnutí VH (budu na ně tlačit aby tam jasně napsali čásku a ne že se uvidí kolik a že to potom rozhodne ekonom s ředitelem - tak jak to bylo do této doby, viz můj předminulý příspěvek ). No a VH rozhodne až bude jasné, že se vyplácet bude a tím nedojde k té možnosti, že se zisk nerozdělí. A mám pokoj. Omlouvám se, za mé vyjadřování, nikdy jsem moc na slohy nebyla.
>>>>>>srážkovou daň, abych nic nemusela hlídat.
>>>>>>Zdravím:-)
>>>>>>
>>>>>*****
(>>>Já odvádím daň ze stejného důvodu také ihned a VH
>>>přinutím udělat sólo zápis (až se bude vědět, že jsou
>>>na
>>>to peníze), že se bude rozdělovat ta a ta konkretní
>>>částka a budu mít pokoj. Prase aby se v tom vyznalo,
>>>pročítali jsme to tady dva a nakonec jsme to takto
>>>vyřešili (časté řešení - obklikou). Děkuji
>>
>>*** Teď trošku nerozumím: kdy "ihned" odvádíte daň? A
>>z jaké částky? A pak následuje až rozhodnutí VH, že
>>zisk rozdělí? A co když nerozdělí? ***
>Aha, příliš jsem to zkrátila, daň odvádím ihned při
>vyplácení zisku, a vyplácím po rozhodnutí VH (budu na ně
>tlačit aby tam jasně napsali čásku a ne že se uvidí
>kolik a že to potom rozhodne ekonom s ředitelem - tak
>jak to bylo do této doby, viz můj předminulý příspěvek
>). No a VH rozhodne až bude jasné, že se vyplácet bude
>a tím nedojde k té možnosti, že se zisk nerozdělí. A
>mám pokoj. Omlouvám se, za mé vyjadřování, nikdy jsem
>moc na slohy nebyla.
Ano,já to také tak dělám...............v zápisu VH se uvede,jak se rozdělí zisk,jaká částka bude vyplacena a z té do měsíce strhnu a odešlu 15% a pak si v průběhu roku společníci zisk vyplácí i na víckrát,ale už po zdanění:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 10. 2005 15:23
Hezký den, prosím moc o radu zkušené účetní, především paní Aňu, která mi vždy dobře poradila, jediný společník s.r.o. chce vyplatit nějaké peníze z firmy a já nevím, jak na to. V účetnictví mám na 429 neuhraz. ztrátu min. let -541tis, na 428 mám ner. zisk min. let 103tis a na 431 je 742tis zisk za loňský rok. Jak z toho ven? Ztráta se hradí ze zisku? Musím odvést peníze do rez. fondu z 103 a 742 tis.? Samozřejme srazím 15% daň. Prosím Vás o radu, jak to vše zaúčtovat. Děkuji mockrát za všechny rady.