Re: Péče o osobu blízkou a OSVČ - zálohy
Můžete být OSVČ vedlejší, až vám skončí pobírání RP. Ze stránek ČSSZ:
"Pečuje-li o osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby, více osob současně, považuje se samostatná výdělečná činnost za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost u té OSVČ, která byla určena písemnou dohodou všech osob za osobu pečující v největším rozsahu..."
Za současného stavu by byla tato doba pro důchod jako doba náhradní.
Pečovatelku, která by docházela k babičce domů, můžete platit. Pouze v případě ústavní péče by příspěvek na péči dostával ústav.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
23. 1. 2017 11:26
Dobrý den,
babička má III.stupeň závislosti, máme na ni s maminkou vyřízen příspěvek na péči o osobu blízkou. Maminka (2,5roku před důchodem) je zaměstnaná, platící veškeré odvody, je uvedena jako první pečující osoba, a já jako druhá (nyní na rodičovské, která mi však končí 9/2017) a zároveň jako OSVČ vedlejší činnost, odvody žádné neplatím. Při péči se střídáme a pokrýváme tak celodenní péči.
Můj dotaz zní: při ukončení RP, bude moje hlavní činnost opět OSVČ, jsem povinna platit veškeré zálohy a nebo lze (do určitého výdělku - kolik?) být na hlavní činnost jako osoba pečující (i když jsem uvedena jako druhá pečující) a živnost mít jen jako vedlejší? Mám dvě děti - 5let a druhému budou 3. Tato doba (péče o osobu blízkou) by se mi však nepočítala do odpracovaných let, je to tak? Babičce samozřejmě i nadále zajistíme celodenní péči a i když se vrátím na hlavní činnost jako OSVČ, bude nutné zaplatit službu (charita, pečovatelka), nepozbudeme nároku na tento příspěvek? Děkuji za odpovědi, případně nasměrování kam přesně zajít a zeptat se.