Re: nárok na dovolenou při skončení PP??
Protože v roce 2005 neodpracovala 60 dnů (viz § 101 ZP), má nárok podle § 104 zákoníku práce na 1/12 ročního nároku za každých 22 odpracovaných dnů. Pokud dovolená nebyla vybrána, měla být proplacena při ukončení pracovního poměru k 30.6.2005 včetně případného zůstatku z roku 2004.
Pozor nemáte pravdu! Pracovní poměr trval více jak 60 dnů, tam je podmínka trvání pracovního poměru. Odpracovné dny se berou jen u nových nástupu k 1.1 t.r.
Dovoluji si citovat ZP, především upozońuji na slova .. konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce (ne v kalendářním roce nástupu do zaměstnání!!!!!!!)
Dovolená za kalendářní rok
§ 101
(1) Zaměstnanec, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, má nárok na dovolenou za kalendářní rok, popřípadě na její poměrnou část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
Ale vždyť je to jasné. Každý kalendářní rok se pro nárok dovolené posuzuje zvlášť. Sleduje se, zda ten zaměstnanec v konkrétním kal. roce odpracoval aspoň 60 směn (do tohoto počtu se počítají i svátky, které byly v pracovních dnech a ve kterých nebyl nemocen). Pokud tedy takto nasčítáte aspoň 60 směn, náleží mu celoroční výměra dovolená, která se případně krátí v případě dlouhodobé nemoci, nebo mu náleží poměrná část celoroční výměry za každý celý odpracovaný měsíc (to v případě, že nastupuje v průběhu roku od jiného zaměstnavatele).
Pokud tento zaměstnanec u Vás ve sledovaném kal. roce neodpracuje aspoň 60 směn, náleží mu 1/12 z celoroční výměry za každých 22 odpracovaných směn.
Paní tedy v roce 2005 neodpracovala 60 směn ale jen 41 (21 v lednu a 20 v únoru), náleží jí tedy 1/12 z celoroční výměry, jakou máte ve Vašem podniku (4 nebo 5 týdnů).
> Mám takový dotaz , paní pacovala u nás ve firmě od r.
>2003
>nyní od 1.3.2005 onemocněla a k 30.6.2005 podepsala
>dohodu o skončení pracovního poměru. Nemoc však trvala
>až do 30.9.2005 ukončila jsem tedy PP k 30.6.2005
>uvedla na Zápoč. list dobu nemoci ale nevím co si počít s
>nárokem na dovolenou??když od 1.3 do 30.9.2003 byla
>nemocná... děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 10. 2005 10:42
Mám takový dotaz , paní pacovala u nás ve firmě od r. 2003
nyní od 1.3.2005 onemocněla a k 30.6.2005 podepsala dohodu o skončení pracovního poměru. Nemoc však trvala až do 30.9.2005 ukončila jsem tedy PP k 30.6.2005 uvedla na Zápoč. list dobu nemoci ale nevím co si počít s nárokem na dovolenou??když od 1.3 do 30.9.2003 byla nemocná... děkuji