Re: platba zahraniční faktury
Při úhradě faktury musíte přepočítávat kurzem vždy ze dne úhrady (z tohoto důvodu Vám vzniknou u jednotlivých faktur proto kurzové rozdíly).
Přepočtete kurzem, který máte ve své směrnici - pevný, nebo denní ČNB.
(K těm fakturám - při pořízení zboží přepočíváte základ daně pro výpočet DPH ale dle §25 - to jen připomínka), pro přepočet do účetnictví jasně dnem, který máte uveden ve směrnici ...
Já jsem tedy pochopila, že jednou za měsíc platíte hromadným příkazem k úhradě z banky??
Jak jim to tedy platíte - v hotovosti v SKK???
Když měníte české za slovenské - t.j. vybíráte z korunové pokladny nebo banky a vkládáte do valutové pokladny, tady ty kurzy nemají nic společného s úhradou faktur.
Jednotlivé výměny zaúčtujete kurzem, který máte ve směrnici (buď si určíte v takovýchto případech denní ČNB, nebo kurz směnárny, nebo pevný)
1) výběr z korun.pokladny 261/211001 (banky 261/221)
2) výměna a vklad do valut. pokladny 211002/261-kurzem dle směrnice
3) Na účtě 261 Vám vzniknou kurz.rozdíly, které zaúčtujete buď 563/261, 261/663.
4) Při úhradě faktur z valut. pokladny přepočtete všechny uhrazené faktury kurzem ze dne úhrady (denní, či pevný dle směrnice)
***Tak bohužel u DE si nejsem jistá, ale řekla bych, že do knihy pohledávek ke dni přijetí -prostě ke dni, co máte ve směrnici a pro výpočet DPH musíte dodržet zdanit. plnění.
Nevím přesně, ale knihu pohledávek a závazků vedete samostatně, nebo se mýlím???
Raději si ten dotaz dejte někde nahoře znovu s poznámkou, že vedete DE.
Zdravím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 10. 2005 8:42
Dobrý den, začali jsme nakupovat poprvé ze zahraničí,konkrétně ze Slovenska.Mám teď problém, jakým kurzem počítat platby.Bude se to dělat následovně:přivezeme zboží,já zaúčtuji fakturu kurzem téhož dne podle kurz ČNB, ale faktury zaplatím hromadně jednou za měsíc.A to právě nevím, jakým kurzem mám počítat platbu,když na výměnu SKK mám několik dokladů a na každém je jiný kurz.Děkuji.Radka