Přechod na plátce DPH

• (neregistrovaný)

16. 1. 2013 20:36

Dobrý den,

vlastním maloobchod s oblečením, které nakupuji v Německu. V blízké době pravděpodobně překročím limit nákupu zboží ze zahraničí: 326000 Kč a vznikne mi povinnost nahlásit se na FÚ jako plátce daně. Zajímá mě jak to probíhá - hlavně se mi jedná o to, že v zásobách mám cca 600 000 Kč včetně daně, kterou jsem již při nákupu zboží zaplatil. Jde mi o to jestli FÚ nějak tuto daň ( 100000 kč) vyrovná, protože až tohle zboží prodám jako plátce, budu daň odvádět státu podruhé. Probíhá pak nějaká kontrola z fu kolik toho zboží opravdu mám, veškeré faktury k němu....něco jsem pořídil více než před pěti lety, tak netuším jestli to vůbec dohledám.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2013 20:48

Rop

Ta hranice se počítá za kalendářní rok. Takže pokud jste nakoupila za 16 dní za 326 000 Kč tak to gratuluju.

A jinak od 1.1.2013 se nestáváte plátcem ale osobou identifikovanou ... což znamená, že DPH jen odvedete z nakoupeného zboží v EU, ale nejste plátcem ...

• 16. 1. 2013 22:25

bez přezdívky

Velice Vám děkuji za odpověď
      Gratulace není na místě  ;D . Za takovou sumu jsem tento rok zatím zboží neodebral, ale pravděpodobně tento limit překročím cca do 3 měsíců. Jen to nechci řešit na poslední chvíli a chci být připraven na to, co mě čeká.

To že stanu osobou identifikovanou pro mě znamená co? - dostanu přidělené mezinárodní DIČ a budu pak zboží v zahraničí nakupovat bez daně a tuto daň pak po nákupu v nějaké lhůtě odvedu státu ( tedy místo německé 19% naši 21%) nebo až po prodeji podobně jako plátce ?

Omlouvám se za Vám možná připadající hloupé otázky, ale mám v tom guláš.

• 17. 1. 2013 0:12

Rop

Při nákupu odvedete DPH v ČR ... nic víc.

Plátcem se stanete až prodáte za 1 000 000 Kč po sobě jdoucích 12 měsíců :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).