DPH při dovozu zboží z USA

• (neregistrovaný)

22. 1. 2013 9:59

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem plátce DPH a pořídila jsem zboží z USA. Faktura mi přišla 6.12.2012. Doklady o vyměření clu a DPH mi přišly až 8.1.2013. Na těchto dokladech mám vyměřenou částku cla a DPH tam vyměřeno není. Chtěla jsem se zeptat, zda povinnost přiznat daň bude ve 4Q/2012 nebo až v 1Q/2013? A ještě jsem se chtěla zeptat přímo k DPH - to si musím z té čásky součinu hodnoty zboží a hodnoty cla vypočítat sama a můžete mi poradit na jaký řádek v přiznání DPH to patří? Jestli to bude ne řádku 12 a 43 nebo to mohu uplatnit na řádku 42. Zboží budu dále prodávat.
    Předem děkuji za odpověď Lenka Suchanová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2013 17:46

bez přezdívky

Dobrý den paní Suchanová,

ve smyslu ustanovení § 23 odst. 1 zákona o DPH při dovozu zboží dochází k uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost vzniká propuštěním zboží do celního režimu volný oběh. Datum, které je uvedeno na JSD, je rozhodující, kdy máte přiznat a odvést daň z pořízení zboží. Plátce, který pořídil zboží ze třetích zemí, je sám povinen si daň vypočítat. Do základu daně při dovozu zboží Vám vstupují kromě hodnoty dovezeného zboží také i další výdaje (např. clo, balné atd.). Pro přepočet cizí měny při daňové povinnosti z dovozu použijte kurs podle celních předpisů, kdy Vám vznikla povinnost přiznat daň čili k datu propuštění zboží do volného oběhu dle celního rozhodnutí.

Daňovou povinnost z pořízení zboží z dovozu uveďte na řádek daňového přiznání č. 7 (v případě základní sazby daně 21% od 1.1.2013, 20% do 31.12.2012) a nebo na řádek č. 8 (v případě snížené sazby daně 15% od 1.1.2013, do 31.12.2012 14%).

V případě, že toto zboží použije zcela ke své ekonomické činnosti, máte i nárok na odpočet daně. Tento nárok můžete uplatnit nejdříve v měsíci, kdy Vám vznikla povinnost přiznat daň. Nárok na odpočet daně se uvádí na těchto řádcích daňového přiznání: 43 (v případě základní sazby daně) a 44 (v případě snížené sazby daně).

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).