Dobrý den paní Suchanová,
ve smyslu ustanovení § 23 odst. 1 zákona o DPH při dovozu zboží dochází k uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost vzniká propuštěním zboží do celního režimu volný oběh. Datum, které je uvedeno na JSD, je rozhodující, kdy máte přiznat a odvést daň z pořízení zboží. Plátce, který pořídil zboží ze třetích zemí, je sám povinen si daň vypočítat. Do základu daně při dovozu zboží Vám vstupují kromě hodnoty dovezeného zboží také i další výdaje (např. clo, balné atd.). Pro přepočet cizí měny při daňové povinnosti z dovozu použijte kurs podle celních předpisů, kdy Vám vznikla povinnost přiznat daň čili k datu propuštění zboží do volného oběhu dle celního rozhodnutí.
Daňovou povinnost z pořízení zboží z dovozu uveďte na řádek daňového přiznání č. 7 (v případě základní sazby daně 21% od 1.1.2013, 20% do 31.12.2012) a nebo na řádek č. 8 (v případě snížené sazby daně 15% od 1.1.2013, do 31.12.2012 14%).
V případě, že toto zboží použije zcela ke své ekonomické činnosti, máte i nárok na odpočet daně. Tento nárok můžete uplatnit nejdříve v měsíci, kdy Vám vznikla povinnost přiznat daň. Nárok na odpočet daně se uvádí na těchto řádcích daňového přiznání: 43 (v případě základní sazby daně) a 44 (v případě snížené sazby daně).
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2013 9:59
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem plátce DPH a pořídila jsem zboží z USA. Faktura mi přišla 6.12.2012. Doklady o vyměření clu a DPH mi přišly až 8.1.2013. Na těchto dokladech mám vyměřenou částku cla a DPH tam vyměřeno není. Chtěla jsem se zeptat, zda povinnost přiznat daň bude ve 4Q/2012 nebo až v 1Q/2013? A ještě jsem se chtěla zeptat přímo k DPH - to si musím z té čásky součinu hodnoty zboží a hodnoty cla vypočítat sama a můžete mi poradit na jaký řádek v přiznání DPH to patří? Jestli to bude ne řádku 12 a 43 nebo to mohu uplatnit na řádku 42. Zboží budu dále prodávat.
Předem děkuji za odpověď Lenka Suchanová