Re: Roční zúčtování a DPP
Ono je to trošku složitější. Záleží na tom, jestli je u DPP podepsané prohlášení poplatníka a zda odměna z DPP je nižží nebo vyšší než 10.000,- Kč /měsíc.
Co se týká formuláře, tak žádný zvláštní formulář na DPP neexistuje. Existují pouze formuláře potvrzení o zdanitelných příjmech na zálohovou a na srážkovou daň.
DPP při podepsaném prohlášení- z odměny u zaměstnavatele sražena zálohová daň a není povinnost podávat DP (pokud tato povinnost není z jiného důvodu)
DPP při nepodepsaném prohlášení - měsíčně do 10.000- sražena srážková daň a není povinnost podávat DP, ale možnost zahrnout do DP je
DPP při nepodepsaném prohlášení - měsíčně nad 10.000,- - sražena zálohová daň a je povinnost podat DP
Krasne rozepsane. Souhlasim. Odpovidal jsem ale na konkretni dotaz. .... narokovat si vraceni preplatku ... zeby mel tazatel podepsane prohlaseni a nemusel podavat priznani? Tazatel se ptal, zda jde vratit dan z DOP. Tecka. Pisu ze lze. Tecka. Kdyz mu dan za rok ze VSECH dohod nepresahne dan 24000,-, tak jiste bude mit nejakou pres 10.000,- Tim zvlastnim potvrzenim jsem myslel na srazkovou dan, protoze to moc dlouho neexistuje. Tam totiz podle mne smeroval dotaz. Obecne lidi na DOP dost casto si dan nevraceni, protoze zijou v dobe, kdy srazkova dan nesla zuctovavat. Zpracovavam pres 1000 vyplat a z toho je dost i dohod. Za rok vystavim max 5 potvrzeni na DOP. Za rok 2016 presne dve. ;o) Tj. zbytek si o dan nezada a nechavaji statu.
ctete prosim vubec nekdo ty dotazy tazajicich? ;o) Chci si nechat vratit dane z DOP - muzu si je dat do priznani? Tak ji asi zadny preplatek nevznikl.
muj priklad byl jen dokladem toho, ze malo kdo napr ze studentu, ktery delaji kazdych 14dni jinde si podepisuji prohlaseni a dani se jim to srazkovou. Ted jsem si udelal sestavu a mam tu za rok 2016 celkem 785 mesicu lidi, kteri meli DOP se srazkovou dani, nepodepsane prohlaseni a z nich jsem vydaval 2 potvrzeni na vraceni dane. Takze 783 mesicu bylo zdaneno a nevraceno (mohou tri roky, ale verte, ze zpetne nikdo neprijde).
Bohuzel v CR se nevyucuju/nevychovava nejaka sobestacnost a vsichni se jen na neco vymlouvaji. Jiz 25let bojuji za to, ze Prohlasenim zamestnanec zada zamestnavatele o to, aby mel slevu na dani. Zadne ze zamestnavatel je povinnen tu slevu davat, prohlaseni vnucovat a jeste vest ruku. Ano, kdyz slusne pozada, tak poradim, zakrizkuju, ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 9. 2017 21:31
Pokud mám víc DPP a daň mi celkově nepřesáhne 24840,- ročně mohu si je zahrnout do ročního zúčtování záloh a nárokovat vrácení přeplatku nebo se DPP do ročního zúčtování nebo daňového přiznání zahrnovat nesmějí?