Re: organizač.změny - prosím VH, Páju
Překvapuje mě, že se zaměstnavatel zavázal k nabídkové povinnosti nad rámec zákona - když se podíváme na judikaturu z doby, kdy platila podle ZP, velmi mnoho sporů dopadlo pro zaměstnavatele špatně z důvodu, že nabídku učinili brzy, pozdě, špatně apod. Nepíšete, jak jste se v KS dohodli pro případ, že zaměstnavatel nebude mít nic, co by nabídl = doporučuji ověřit.
Moc nerozumím tomu, proč ho chcete upozorňovat na možnost výpovědi - mám tomu rozumět tak, že když bude zdravotně způsobilý, má se na základě tohoto upozornění leknout a nabídku raději akceptovat?
Já bych tu nabídku činila s podmínkou, která bude spočívat v tom, že bude pro tuto práci zdravotně způsobilý.
V úvahu přicházejí tyto možnosti:
- odmítne lékařskou prohlídku = podmínka nebude naplněna, nemůžete nabízet - viz postup podle KS,
- zdravotní způsobilost ano, nabídnete, on nabídku akceptuje,
- zdravotní způsobilost ne, vy nic jiného nemáte - viz postup dle KS,
- zdravotní způsobilost ano, nabídnete, nabídku i tak odmítne.
Když se ptáte na kličku, tak vidím nejasnost u první a třetí odrážky.
V době, kdy platila nabídková povinnost ze zákona, se to s lékařskými prohlídkami nebralo tak vážně.
Moc děkuji za odpověď.
Problém je v tom, že všechno je v časovém presu a nevím v jakém pořadí to tedy udělat.
V Kolektivní smlouvě máme přesně uvedeno:
"Zamýšlí-li zaměstnavatel se zaměstnancem rozvázat PP výpovědí podle § 52 písm. a) až d) ZP, nabídne zaměstnanci jinou pro něj vhodnou práci. Tento závazek zaměstnavatel neplní, jestliže zaměstnanec písemně sdělí, že nemá dále zájem setrvávat u něj v pracovním poměru, případně není ochoten na nabízené pracovní místo přejít". To je vše, víc nic.
Osobně se domnívám, že to jediné volné místo (domovník)pro něj vhodné ze zdravotních důvodů není - má ID I. stupně, ale pro práci řidiče, má zdravotní posudek bez omezení, takže nemohu předjímat rozhodnutí lékaře. Také upozornění na možnost výpovědi nám bylo nadřízenou složkou dáno přímo do formulářů, které nám v roce 2012 zaslali pro tehdy hromadné propouštění.
Takže vy byste doporučila při prvním pohovoru vůbec na možnost výpovědi neupozorňovat, jen seznámit s organizační změnou, zrušením místa a otázat se , zda má zájem setrvávat u nás v PP, v případě že ne - nechat napsat do "záznamu z pohovoru", v případě , že ano, tak nabídneme funkci domovníka s podmínkou absolvování lékařské prohlídky.
Pokud neprojde, dáme výpověď s odstupným.
Ještě jednou moc díky, je to hodně tenký led a právníka nemáme.
>>Osobně se domnívám, že to jediné volné místo
>(domovník)pro něj vhodné ze zdravotních důvodů není - má ID I.
>stupně, ale pro práci řidiče, má zdravotní posudek bez
>omezení, takže nemohu předjímat rozhodnutí lékaře.
>Také upozornění na možnost výpovědi nám bylo nadřízenou
>složkou dáno přímo do formulářů, které nám v roce 2012
>zaslali pro tehdy hromadné propouštění.
>Takže vy byste doporučila při prvním pohovoru vůbec na
>možnost výpovědi neupozorňovat, jen seznámit s
>organizační změnou, zrušením místa a otázat se , zda má zájem
>setrvávat u nás v PP, v případě že ne - nechat napsat
>do "záznamu z pohovoru", v případě , že ano, tak
>nabídneme funkci domovníka s podmínkou absolvování lékařské
>prohlídky.
>Pokud neprojde, dáme výpověď s odstupným.
>Ještě jednou moc díky, je to hodně tenký led a
>právníka nemáme.
Ještě opravím, teď jsem si všimla, že mi vypadl kousek řádku - Věta má znít přesně takto:
>"Zamýšlí-li zaměstnavatel se zaměstnancem rozvázat PP
>výpovědí podle § 52 písm. a) až d) ZP, nabídne
>zaměstnanci jinou pro něj vhodnou práci, pokud takovou práci má. "
Jenže jak posoudit, zda je ta práce vhodná, dle nás není, ale já mám strach z toho, že když nenabídneme, tak je schopen nás obvinit z toho, že jsme volné místo měli a nenabídli. Přitom v současné době marodí, místo výkonu práce je na opačném konci republiky, než sídlí ředitelství a změna má být od 1.1.2018, takže případná výpověď (projednání odbory) by se měla stihnout do konce října.
Snad nevadí, že se zapojím.
Budete-li dávat výpověď pro nadbytečnost, ještě prověřte, zda Vám někdo z řidičů nepodal výpověď nebo jestli někomu z nich zrovna nekončí doba určitá, kterou byste chtěli prodloužit, abyste mohli v případě sporu prokázat příčinnou souvislost mezi nadbytečností a rozhodnutím o organizační změně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 10. 2017 10:14
Dobrý den, paní VH moc prosím o konzultaci.
Provádíme organizační změnu, rušíme 1 místo řidiče. Dle kolektivní smlouvy máme nabídkovou povinnost. Máme jediné volné místo, které nabídneme. A teď jde o to, pokud pracovník nepřijme, je to jasné, výpověď, odstupné.
Jde mi ale o situaci, kdy zaměstnanec by místo přijal, ale lékař ho označí jako nezpůsobilého tuto práci konat.
Myslím si správně,že normálně dáme výpověď pro nadbytečnost s odstupným ? Není tam nějaký problém, nějaká klička, kterou neznám. Ještě jsme takový případ neměli a zde se tento vývoj dá předpokládat, takže bych chtěla mít jistotu jak dále pokračovat.
Začala jsem psát text pro "pohovor" a v okamžiku, kdy jsem psala "v případě odmítnutí nabízené funkce nebo nezpůsobilosti ji vykonávat, byl jmenovaný upozorněn na možnost výpovědi podle § 52 písm c) atd. ", tak jsem nějak znejistěla, zda je to tak, jak má být.
Právníky nemáme, takže si musím poradit sama.
moc děkuji