Re: Osobní spotřeba, s.r.o.
Rada a doporučení: pokud jste zvyklý si vybírat peníze z podnikání jak se Vám zlíbí, tak moje rada je, nezakládat s.r.o. a zůstat u OSVČ.
Musíte si uvědomit, že s.r.o. a Vy jste 2 naprosto nesouvisející subjekty. Takže si nemůžete ze s.r.o."jen tak brát peníze".
Můžete si vyplácet mzdu.
Při schválení účetní závěrky si můžete rozdělit zisk, který zase zdaníte (to jste napsal dobře).
Schvalování závěrky se musí dělat do 30.6.
Pokud si vezmete nějaké peníze nad výše uvedené, eviduje se to v s.r.o. jako pohledávka za společníkem a tuto pohledávku byste měl vrátit.
Re: Osobní spotřeba, s.r.o.
V s.r.o. nemůžete nakládat s penězi (v bance, pokladně), jako by byly Vaše osobní.
Pokud potřebujete peníze pro osobní spotřebu a jste současně jednatel, pak bývá vhodné uzavřít smlouvu o výkonu funkce jednatele a za tu pobírat odměnu (daní se stejně jako mzda).
Pokud byste chtěl v průběhu roku si vyplácet zálohy na podíl na zisku, musí to "předem" projít schválením (ne až po) a musí k tomu být závěrky (předběžné), aby bylo zřejmé, že cspolečnost generuje zisk a je z čeho vyplácet.
Dále jsou pravidla, kdy se odvádí srážková daň ze záloh na podíl na zisku.
Měl byste si najít odborníka - profesionála, který Vám tyto věci ozřejmí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 10. 2017 16:21
Dobrý den, prosím o informaci. Chci zřídit společnost a zrušit své podnikání jako OSVČ. Budu na to sám. Vím, že tam jsou potíže s penězi pro osobní spotřebu. Jakou formou se to provádí v praxi, když si třeba odeberu peníze z účtu. To se budou načítat všechny tyto osobní spotřeby a na konci roku sám se sebou provedu valnou hromadu a napíšu na papír, že jsem se usnesl, že všechny takto odebrané prostředky z účtu si vybírám jako zisk a zdaním dalšími 15%, když už jednou budu danit za společnost? Nebo jak na to? Co mi doporučíte? Děkuji za Vaše názory. P.