Re: Konání konferencí a časové rozlišení
Já bych to viděla jako Vy, v účetnictví se musí výnosy s náklady potkat ve stejném období a jinak než přes časové rozlišení toho nedosáhnete.
Že je na poplatek za konferenci vystavená konečná faktura si myslím, není dobře ale je to možné - už jsem to také viděla. Z pohledu DPH je u služeb DUZP den konání akce nebo den vystavení daňového dokladu, co nastane dříve. A v účetnictví mohou mít tuto fakturu časově rozlišenou......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 10. 2017 17:55
Dobrý den,
Chtěl bych vědět Váš názor na následující situaci:
- Firma (zatím neplátce DPH) bude pořádat konference v Praze se zahraniční účastí, na kterou jí zákazníci platí poplatky.
- Registraci a registrační poplatky se budou platit zpravidla tři měsíce až půl roku před konáním konference (myšleno zákazníci budou platit firmě),
- Můj názor je, že zaplacené registrační poplatky jsou zálohami, na které by klient měl nejprve vystavit zálohovou fakturu (zatím není plátce DPH, neřešíme DPH z přijaté platby).
- Současně všechny přímé náklady spojené s konkrétní konferencí, která se bude konat až v budoucnu v dalším roce, mají jít na náklady příštích období.
- Teprve po konání konference provede vyúčtování konference, tj. vznikají výnosy a proti nim stojí náklady, které se rozpustí z 381, resp. náklady, které vznikají až v tom roce konání konference.
- Mám tu ale jiný názor, že na registrační poplatek na konferenci konanou v budoucnu vystavují přímo konečný doklad, tj. nijak neřeší zálohy a časové rozlišení, což se mi jeví jako divné. Viděl jsem i doklad od poměrně známé firmy, které taktéž konference koná, a která vystavuje konečný doklad k okamžiku fakturace registračního poplatku na konferenci konanou v budoucnu (i příští rok).
Jaký je Váš názor?
A pokud firma bude plátcem DPH, souhlasíte s postupem zálohová faktura - doklad o přijaté platbě - konečný doklad po uskutečnění zdanitelného plnění?
díky.
Tomáš