Re: účtování energie - POMOC:(
xxxxxxxxxxxxxx
Na to, co není vyfakturované, ale souvisí časově s účetním obdobím při uzavírání úč. období, se mají tvořit dohadné položky, takže ne 502/314, ale 502/389 - v podstatě se nemusí jednat o výši záloh, ale o částku, kterou nějakým způsobem spočítáte, tj. např. podle stavu na elektroměru k 31.12.. - některé účetní mi tvrdí, že dokonce dopočet dohadné dělají u spotřeby plynu právě odečtem na plynoměru, což si dost dobře neumím představit, ..... já ale na žádná měřidla nechodím koukat, spíš se dívám na spotřebu předchozích let a jenom opatrně ji navyšuji, .... je lepší dohadné pol. trošku podhodnotit, než nadhodnotit .... pokud to přeženete a vytvoříte si předpokládanou spotřebu větší než přijde konečná faktura, bude Vám zbytek z nadhodnocené dohadné položky "strašit" v účetnictví celý rok a v podstatě zkreslovat čerpání rozpočtu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2005 19:15
Chtěl bych se prosím zeptat. Je správné když účtuju spotřebu elektrické energie tímto způsobem. Placené zálohy (1-7. měsíc)účtuju na 314/241 a v okamžiku přijetí vyúčotvání (za měsíce 1-7) zaúčtuju 502/314(veškeré zálohy) + 502/241 (doplatek) nebo 241/502(přeplatek). Poté opět účtuju zálohy(8-1. měsíc násl. roku) na 314/241 a před roční závěrkou přeúčtuju alikvotní část záloh (tj.5/6 - za 5 měsíců) na 502. Do nového roku mi pak vstupuje do 314 pouze 1/6 za Leden). Následujicí rok používám opět stejný způsob. Je tento postup správný nebo je nutné ke konci roku použít dohadný účet 389? Jsme příspěvková organizace a jsem začínající účetní:( Moc děkuju za pomoc.