Nemocenské dávky

• (neregistrovaný)

11. 2. 2013 8:49

Dne 2.1.2013 jsem vzala do hl.prac.poměru s 3měsíční zkušební dobou zaměstnankyni.Protože nestačila na svěřenou práci,rozvázala jsem s ní písemně prac.poměr ve zkušební době ke dni 5.2.2013 ( převzala 3.2.2013) .Od 5.2.2013 má neschopenku od svého doktora.Chci se zeptat,jestli i v tomto případě platím nemocenské dávky já(platí ochranná lhůta?),nebo OSSZ.Navíc jsem paní potkala 7.2.2013,jak řídí auto.Na neschopence vycházky vypsané  nemá.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2013 17:06

autorka

Dobrý den,

zaměstnavatel může v souladu s § 66 zákoníku práce zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zrušení musí být provedeno písemně, pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, jestliže v něm není uveden den pozdější. Zaměstnavatel však nesmí pracovní poměr zrušit v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti

Pracovní poměr má skončit ve zkušební době k 5. 2., ale tento den zaměstnanec onemocněl. Ovšem oznámení o zrušení pracovního poměru bylo zaměstnanci doručeno ještě před uznáním dočasně práce neschopným, což je rozhodující, protože v té době ještě zákaz zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem v době neplatil. V tomto případě pracovní poměr končí 5. 2. V době prvních 21 dnů nemoci nebude zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy (pracovní poměr skončil), ale od 22. dne bude náležet nemocenské od ČSSZ.   

Obecně k porušení léčebného režimu - pokud zaměstnanec porušuje léčebný režim, může mu zaměstnavatel snížit, případně odebrat náhradu mzdy (v extrémních případech může jít o okamžité zrušení pracovního poměru). Ovšem takové porušení je třeba dokázat, zaměstnanec mohl jet k lékaři, pro léky do lékárny apod. Více např. zde:

Krásný den přeje Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).