Dobrý den,
zaměstnavatel může v souladu s § 66 zákoníku práce zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zrušení musí být provedeno písemně, pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, jestliže v něm není uveden den pozdější. Zaměstnavatel však nesmí pracovní poměr zrušit v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti.
Pracovní poměr má skončit ve zkušební době k 5. 2., ale tento den zaměstnanec onemocněl. Ovšem oznámení o zrušení pracovního poměru bylo zaměstnanci doručeno ještě před uznáním dočasně práce neschopným, což je rozhodující, protože v té době ještě zákaz zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem v době neplatil. V tomto případě pracovní poměr končí 5. 2. V době prvních 21 dnů nemoci nebude zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy (pracovní poměr skončil), ale od 22. dne bude náležet nemocenské od ČSSZ.
Obecně k porušení léčebného režimu - pokud zaměstnanec porušuje léčebný režim, může mu zaměstnavatel snížit, případně odebrat náhradu mzdy (v extrémních případech může jít o okamžité zrušení pracovního poměru). Ovšem takové porušení je třeba dokázat, zaměstnanec mohl jet k lékaři, pro léky do lékárny apod. Více např. zde:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 2. 2013 8:49
Dne 2.1.2013 jsem vzala do hl.prac.poměru s 3měsíční zkušební dobou zaměstnankyni.Protože nestačila na svěřenou práci,rozvázala jsem s ní písemně prac.poměr ve zkušební době ke dni 5.2.2013 ( převzala 3.2.2013) .Od 5.2.2013 má neschopenku od svého doktora.Chci se zeptat,jestli i v tomto případě platím nemocenské dávky já(platí ochranná lhůta?),nebo OSSZ.Navíc jsem paní potkala 7.2.2013,jak řídí auto.Na neschopence vycházky vypsané nemá.