Žádost o proplacení dovolené

• (neregistrovaný)

13. 11. 2005 20:37

od 1.ledna 2005 jsem nastoupila do nového zaměstnání před tím jsem 3 roky pracovala. 2.8.2005 jsem nastoupila na nemocenskou - rizikové těhotenství. Termín porodu je 5 února to znamená že nastupim na mateřskou dovolenou v lednu 2006.
    Za celou dobu u tohoto zaměstnavatele jsem si vybrala jeden den dovolené. Mám nárok na proplacení dovolené? koho a kdy o to zažádat, jakým způsobem, a o kolik dnů se jedná snížení počtu dnů za nemoc a zvýšení za dobu na mateřské dovolené. Z čeho se bude počítat průměr za dovolenou z nemocenské nebo ze mzdy kterou jsem brala v zaměstnání. Nevíte někdo jestli mateřská se mi bude počítat průměr za jeden rok - rok 2005 i když jsem 5měsíců byla na neschopence. Nebo za poslední odpracovaných 365dnů bez ohledu na počet zaměstnavatelů za tyto dny.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2005 21:00

Máňa (neregistrovaný)

Re: to je parketa p. Jiřky
      počkejte si až naběhne do diskuze! ta jediná to polopaticky vysvětlí!

• 14. 11. 2005 9:34

Jiřka (neregistrovaný)

Re: to je parketa p. Jiřky
      Tak už jsem naběhla. :-) Nejdříve musím říct, že jestliže máte předpokládané datum porodu 5.2.06, tak na mateřskou dovolenou musíte nastoupit nejdříve 56 dní před tímto datem, tj. 11. 12.05 a nejpozději 42 dnů před, tj. 25. 12. 05.
      Mateřské dávky Vám budou vypočítány z výdělků (ne z nemocenské) za období leden až listopad 05, toto se dělí kalendářními dny v tomto období, od kterých se ale nejdříve odečtou všechny kalendářní dny nemoci v tomtéž období, aby nebyl průměr rozmělněn. K výdělku u předchozího zaměstnavatele se nepřihlíží.
      Řádná dovolená se může proplácet pouze při ukončení pracovního poměru. Předpokládám, že nemáte pracovní poměr na dobu určitou a že nebudete končit. Ihned při skončení mateřské dovolené v roce 2006, ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou, požádáte zaměstnavatele o čerpání řádné řádné dovolené. A teprvě až tu vyčerpáte, požádáte ho o rodičovskou dovolenou na dobu, kteou si sama určíte, maximálně však do 3 let dítěte. Rodičovský příspěvek, což je státní dávka, s tímto vůbec nesouvisí, o ten si půjdete na úřad požádat ihned po skončení mateřské a budete ho pobírat, i když budete čerpat řádnou dovolenou.
      Nárok na řádnou dovolenou za rok 2005 Vám bude spočítán takto: Sečtou se všechny pracovní dny, které jste v roce 2005 promarodila. K nim se přičtou státní svátky, které byly v pracovních dnech a v nichž jste byla nemocná (pouze nemocná,ne na mateřské). Za prvních 100 takto spočítaných dnů bude celoroční nárok (20 nebo 25 dní) pokrácen o 1/12, za každých dalších celých 22 dnů o další dvanáctiny. Toto bude Váš nárok na řádnou dovolenou za rok 2005, odečtou se od něho dny dovolené, které jste si případně vybrala, než jste začala marodit. O čerpání zbytku požádáte po skončení té mateřské v roce 2006.
      A navíc Vám vznikne nárok za 2006: Mateřská dovolená se totiž pro účely určování řádné dovolené považuje za dobu odpracovanou, takže Vám to vyjde tak, jakoby jste v roce 2006 "odpracovala" nejméně 60 dnů. Na základě toho Vám za rok 2006 vyjde nárok na celoroční výměru, o kterou si také požádáte po skončení mateřské a která Vám bude poskytnutá celá, nekrácená.
      Takže si požádáte celkem o spočítaný počet dní dovolené za rok 2005 plus k tomu celých 20 (nebo 25,podle toho,kolik firma poskytuje) dní za rok 2006. Tuto řádnou dovolenou vyčerpáte, dostanete ji zaplacenou a pak teprve zažádáte o tu rodičovskou (dejte pozor, ať žádáte včas, aby Vám dny pěkne navazovaly - mateřská - řádná dovolená - rodičovská dovolená). Dovolená Vám bude zaplacena průměrným pravděpodobným výdělkem, to znamená takovým, jakého byste asi dosáhla, kdybyste pracovala. Tento pravděpodobný výdělek určuje zaměstnavatel, může přitom vycházet třeba i z výdělků, které jste měla před nemocí, nebo to může být výdělek, kterého dosahuje Vaše kolegyně, která pracuje na stejné pozici, jako Vy... Prostě určí průměrný výdělek, nejvíce podobný pravdě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).