Pracující důchodce-p.Jiřko, prosím

• (neregistrovaný)

14. 11. 2005 12:54

Důchodkyně pracuje od r.1997 jako zaměstnanec. Má možnost
    si nechat přepočítat starobní důchod se zohledněním těchto výdělků 1997 - 2005? Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 11. 2005 14:46

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Pracující důchodce-p.Jiřko, prosím
      Myslíte tím to, že od roku 1997 pobírá starobní důchod a přitom si vydělávala? V důchodech se moc nevyznám, ale jsem si jistá, že je to nemožné. Výdělky, kterých dosáhne po důchodovém věku, se počítají v případě, že si nezažádá o důchod a nepobírá ho (pracuje tzv. na procenta).

• 14. 11. 2005 15:48

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Záleží na tom, kdy šla do starobního důchodu a hlavně podle jakého paragrafu, musela by být v předčasném důchodu podle par.30 a v době od přiznání tohoto předč-důchodu do vzniku nároku nesměla pracovat. Pokud začala pracovat až od doby vzniku nároku na star.důchod a bylo to před 1.1.2004 , mohla by si o přepočet požádat.

• 14. 11. 2005 16:09

Jiřka (neregistrovaný)

Paní JiřinoH, prosím Vás, obrátila se na mě známá s dotazem: měla nárok odejít do důchodu letos v polovině roku. Nezažádala si s tím, že ještě bude pracovat do konce roku (aby se jí ten rok započítal). A chtěla si zažádat od r. 2006. Bylo jí řečeno, ať prý si zažádá ještě letos, že se tyto důchody budou valorizovat a měla by tedy (možná) vyšší důchod než kdyby si požádala až od příštího roku. A totéž jsem slyšela i od jiné známé.
      Domníváte se, že by to pro ni mohlo být výhodné (když přihlédneme k tomu, že se jí letošek nezapočte), a je to pouze momentální výhoda (teď zvalorizují "staré důchody", ale příště už budou valorizovány i ty "novější") nebo zda se může stát, že to bude trvalejší výhoda a skutečně důchod, pobíraný od roku 2005 bude vyšší než kdyby ho pobírala až od roku 2006?
      Pochopitelně nemůžeme udělat žádné výpočty, ale slyšela jste něco o tom?

• 14. 11. 2005 18:31

mmm (neregistrovaný)

taky jsem na to narazila, doporučili jít do důchodu 31.12. s tím,že když se od 1.1.2006 valorizují,budou valorizovat i tento důchod, pokud půjde až 1.1.2006 nebude se na ni pohlížet jako na důchod starý,který spadá do valorizace,ale nový...a ten nevalorizují...pak následně další roky další valorizace valorizovaného....bude na tom něco pravdy...připojuji se a počkáme na p.Jiřinu H...co nám na to řekne ona...

• 14. 11. 2005 20:07

Anonymní (neregistrovaný)

Prosím milé dámy, pokud mám nárok na starobní důchod od února 2006, tak už s tím nic nenadělám a žádat o předčasný by mi nijak nepomohlo?

• 15. 11. 2005 8:35

Anonymní (neregistrovaný)

pokud nechcete jít na úřad práce na těch pár měsíců tak se vám asi nevyplatí jít do předčasného....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).