Invalidní důchodce

• (neregistrovaný)

11. 2. 2013 19:24

Dobrý den,
    pobírám ID 2. stupně a přitom pracuji na ŽL jako OSVČ (vedlejší výdělečná činnost). Chtěla jsem se Vás zeptat, jak je to s daňovým přiznáním? Zda ho mám podávat či ne? Slyšela jsem, že stačí podat jen nějaké prohlášení. Čistý příjem za rok 2012 mi nepřesáhl 12000,- kč
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2013 17:13

autorka

Dobrý den,

v souladu s § 38g zákona o daních z příjmů je povinen podat daňové přiznání každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Ovšem jedná se o hrubé příjmy (před odpočtem výdajů).

Osoba, která uvedený limit nepřesáhne, skutečně nemusí podávat daňové přiznání. Bohužel se to nevztahuje na přehledy o příjmech a výdajích podávané ČSSZ a zdravotní pojišťovně. Ty se podávají i v případě velmi malých či dokonce nulových příjmů.

Uvádíte čistý příjem cca 12 000 korun, předpokládám, že hrubý příjem přesáhl 15 000 korun, tedy se na Vás povinnost podání daňového přiznání zřejmě vztahuje. Díky uplatněným slevám sice nebudete platit žádnou daň, ale nepodáním daňového přiznání byste se zbytečně vystavila sankcím vyměřeným správcem daně.

S pozdravem  Dagmar Kučerová  :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).