Re: Nákup užitkových vozidel z DE
Od 1.10.2005 je nutno přidanit i ojetá auta pořízená z EU od plátců DPH.
Pořízení zboží z jiného členského státu je osvobozeno od daně, pokud dodání takového zboží plátcem v tuzemsku je v každém případě osvobozeno od daně, ale auto není v každém případě osvobozeno od DPH.
Komentář:
Uvedená změna souvisí se změnou § 62. Hlavním smyslem změny formulace dosavadního znění § 62 a doplnění § 65 odst. 1 je, aby např. nebylo pochyb o tom, že pořízení "ojetého" osobního automobilu z jiného členského státu není možné osvobodit od daně na výstupu, protože dodání osobního automobilu plátcem v tuzemsku není v každém případě osvobozeno od daně. Je osvobozeno pouze v některých případech, kde jedním z nich je například situace uvedená v § 62, a nikoliv v každém případě, a proto ani pořízení "ojetého" osobního automobilu z jiného státu EU není možno osvobodit od daně na výstupu.
Podle dosavadního znění § 65 odst. 1 to takto přesně vyjádřeno nebylo.
Zároveň připomínám, že při splnění podmínek stávajícího § 90 odst. 3 není u obchodníka s použitým zbožím pořízení ojetého automobilu z jiného státu EU vůbec předmětem daně v tuzemsku. – nákup od obchodníka z EU, jestliže byl tímto obchodníkem z EU použit zvláštní režim, pak toto pořízení pro plátce v ČR není zd. plněním. Zda bylo auto prodáno obchodníkem ve zvl. režimu, musí kupující ověřit a rovněž při kontrole prokázat. Je tedy na kupujícím, aby si takovou informaci zjistil a zajistil důkazní si prostředky.
Při pořízení OA od 1.10.2005 musíte tedy vždy předanit!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 11. 2005 15:21
Krásný den všem, čtu diskusi a mám pocit, že toho vím stále míň! Prosím o zodpovězení, dle přečteného je to dotaz jako stvořený pro Elen.
Autobazar - nákup ojetých a nových aut z DE také z autobazaru,
došlá faktura ojeté vozidlo - samodovyměřím DPH ? ANO nebo NE. Došlá faktura nové vozidlo (N1G) - samodovyměřím DPH - řádky 250 a 360? ANO nebo NE. Při prodeji odvedu DPH z celé ceny auta? ANO nebo NE. Jak poznám, popřípadě, že fa z DE v našem režimu par.90? Nic takového na faktuře není.
Myslela jsem, že je mi to jasné, ale i odpovědi zde jsou některé zamotané.
Díky Elen a všem a hezké podzimní dny. Hanka