Re: sociální pojištění - vyšší vyměř.zák
Tak mi to nedalo a zajela jsem tam. Na ř. 29 to můžete najít. takže bych nyní na prosinec uhradila více a pak bych to vyúčtovala v přehledech. Uznatelný výdaj to je.
29 Určený vyměřovací základ – nesmí být nižší než částka uvedená v řádku 28
Ještě bych vám poradila neplatit více než 6 000,-
měsíčně (pokud nemusíte platit více) Částka navíc se už nevyplatí.
Děkuji za názory, ale nešlo mi o "SNÍŽENÍ", ale o dobrovolné "ZVÝŠENÍ" přímo vyměřovacího základu.
U těch 6000,- Kč máte na mysli to, že vyšší důchod už vám v budoucnu nevyměří ?
Ještě jednou můj dotaz: "Když dobrovolně ZVÝŠÍM VYMĚŘOVACÍ základ v Přehledu, tak asi mám povinnost platit z toho vyplývající zálohy a pojistné. Dá se brát takto vypočtené pojistné jako daňově uznatelná položka v účetnictví ?"
Minimální vyměřovací základ OSVČ vykonávající hlavní činnost – nesmí činit méně než 40.416,- Kč, maximálně však 486.000,-Kč.
Pokud si vypočítáte pojistné z max. vyměřovacího základu (486.000,00 Kč), pak půjde o daňový výdaj (náklad).
Pokud by jste částku zaplatila ze základu vyššího jak 486.000,00 Kč, pak by šlo o nedaňový výdaj (náklad).
Dle zákona o dani z příjmů je pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění hrazené poplatníkem majícím příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7), avšak pouze do výše pojistného vypočteného sazbou bez jejího zvýšení z maximálního základu pro toto pojistné a výdaje na sociální dávky.
Já jsem vám také nenavrhovala snížení, ale zvýšení vyměřovacího základu. Vy si prostě vypočtete ten svůj a pak do ř. 29 si určíte tan navýšený. Proto tedy nesmí být nižší než v ř. 28 (tam se uvádí ten, který jste si vypočítala). Jak už jsem se zmínila nemá cenu platit pojistné nad 6 tis. Kč, protože z této částky už vám jdou do důchodu nepatrná procenta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 11. 2005 20:20
Mohu si sama zvednout vyměřovací základ v Přehledu na sociální pojištění tak, aby se mi počítal v budoucnosti vyšší důchod? Je případně placená vyšší částka pojistného celá daňově uznatelná?