Re: DPH daňový náklad
O ano, už to vidím, nevšimla jsem si že je nájemce neplátce.
Já bych tedy na opravě trvala. Proč byste mu měli to DPH platit?
V pohodě, měla jsem to více rozepsat. Nájemce (neplátce DPH), pronajímateli zaplatit dohodnutou částku (2000 Kč/měsíčně), pronajímatel to ale ve faktuře rozdělil na základ (1653 Kč) a DPH (347 Kč), celkem 2000 Kč. Takže, nájemce nezaplatí víc, mě ale napadlo, jestli je vůbec chybně naúčtovaná DPH daňově uznatelným nákladem? Děkuji
Ve smlouvě je uvedeno, že nájemce není plátce DPH, takže pronajímatel to ví. Účetní pronajímatele se po mém upozornění na chybu vyjádřila, že to nebude řešit, protože by musela podávat dodatečná přiznání DPH (a přiznat chybu svému klientovi, je to externí účetní), a že na straně nájemce vlastně o nic nejde, tak co otravujeme. Nájem byl zaplacen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 2. 2018 14:27
Dobrý den, prosím o radu.
Neplátce DPH (nájemce) obdržel od plátce DPH (pronajímatel) faktury za pronájem nebytových prostor s chybně vystavenou DPH ve výši 21%. Opravu faktur pronajímatel nehodlá řešit. Bude na straně nájemce částka DPH daňově uznatelným nákladem? Děkuji za názory.