Re: OSVĆ vedlejší
Chybí podstatné informace. Jste "státní" pojištěnec? Např. matka pobírající rodičovský příspěvek, důchodce, ...
Pokud ne, je za Vás v zaměstnání odváděno zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu?
Ptá se účetní, která chce pomoci klientovi, nebo laik?
Jsem zaměstnána v soukromém sektoru na částečný úvazek a zároveň podnikám na ŽL. Platím si minimální zálohy jako OSVČ. Jde mi o to, jestli mohu být považována jako OSVČ vedlejší z titulu zaměstnání, ze kterého nepobírám ani minimální mzdu. Jsou podmínkou odvody z minimální mzdy? Nejsem státní pojištěnec.
Děkuji!
V zaměstnání za mne není odváděno pojištění do výše minimální mzdy, pouze ze skutečné částky, což je 10.000,- Kč/ měsíc
Re: OSVČ vedlejší x hlavní_zaměstnání
>>>>Dobrý den, jsem zaměstnána na HPP - částečný a má
>>>>mzda
>>>>nedosahuje výše mzdy minimální. Mohu být přesto
>>>>považována za OSVČ vedlejší z titulu zaměstnání?
Platím si minimální zálohy
>>jako OSVČ. Jde mi o to, jestli mohu být považována
>>jako
>>OSVČ vedlejší z titulu zaměstnání, ze kterého
>>nepobírám ani minimální mzdu. Jsou podmínkou odvody z
>>minimální mzdy? Nejsem státní pojištěnec.
>>
>>Děkuji!
>
>V zaměstnání za mne není odváděno pojištění do výše
>minimální mzdy, pouze ze skutečné částky, což je
>10.000,- Kč/ měsíc
>.........
Sociální pojištění - pokud jste zaměstnaná (ze mzdy či odměny je odváděno nemocenské pojištění) a současně jste OSVČ, tak pro potřeby sociálního pojištění budete považována za OSVČ "vedlejší"
Zákon č. 155/1995 Sb.
§ 9 odst. 6) Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud osoba samostatně výdělečně činná v kalendářním roce
a) vykonávala zaměstnání (odstavec 8 věta první),
.. 8) Zaměstnáním se rozumí činnost zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců. ..
Informace k sociálnímu pojištění:
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-vedlejsi-cinnost.php
.........
Zdravotní pojištění - pokud jste zaměstnaná, ze mzdy či odměny není odváděno zdravotní pojištění z tzv. minimálního vyměřovacího základu a současně jste OSVČ, tak pro potřeby zdravotního pojištění budete považována za OSVČ "hlavní"
Zákon 592/1992 Sb.
§ 3a odst. 3) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu
b) která současně vedle samostatné výdělečné činnosti je zaměstnancem a odvádí pojistné z tohoto zaměstnání vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro zaměstnance,
Informace ke zdravotnímu pojištění:
http://www.jakpodnikat.cz/zdravotni-pojisteni.php
.........
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 2. 2018 17:54
Dobrý den, jsem zaměstnána na HPP - částečný a má mzda nedosahuje výše mzdy minimální. Mohu být přesto považována za OSVČ vedlejší z titulu zaměstnání? Nebo musím být zaměstnána alespoň za minimální mzdu.
Moc děkuji
DARA