Re: dohoda o proved.prace a dane
Když podepíšete růžové prohlášení, a v tom vám nemůže nikdo bránit, máte nárok na základní odpočet a tudíž platíte zálohovou daň dle tabulek, můžete si požádat v roce 2006 o zúčtování daně (u zaměstnavatele, kde jste naposledy podepsala prohlášení). Budete k tomu potřebovat potrvzení o výši příjmů od všech zaměstnavatelů, ale to vám mají dát automaticky při skončení PP.
Vysvětlete účetní, že prohlášení můžete mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele ve stejném zdaňovacím období. Jestli máte někde pracovní poměr, kde máte podepsané, tak už nemůžete podepsat u dohody. Jestliže nemáte nikde podepsané, tak můžete podepsat u této dohody a uplatňovat nezdanitelný odpočet. Případný daňový základ se pak daní dle tabulek zálohovou daní a vstupuje do ročního zúčtování (přiznání). Je jedno, zda jde o DOPP, DOPČ nebo pracovní poměr. Všechno jsou to příjmy ze závislé činnosti a můžete mít podepsané prohlášení u čeho chcete.
xxxxxxxxxx
Lálo, Anonymní jsou v dobrém rozmaru, ale Vás obdivuji, protože máte větší znalosti než Vaše účetní. Takže při podepsaném prohlášení je to opravdu vždy zálohová daň podle tabulek, bez podepsaného prohlášení je to 15 % srážková daň do 5000,-, nad 5000 je to zálohová...takže máte pravdu, chvíli účetní "masírujte", třeba se jí rozsvítí. O to potvrzení zdanitelných příjmů si požádejte, stačí počátkem příštího roku - buď si uděláte sama přiznání k dani na FÚ, což bych asi upřednostnila vzhledem k účetní, jejíž schopnosti jste popsala, anebo si zažádáte o roční zúčtování daně u svého posledního zaměstnavatele v roce 2005 s tím, že mu dodáte potvrzení od předchozích zaměstnavatelů. Požádat si musíte do 15.2.2006. Pokud máte souběžný prac. poměr, pak musíte dát daň. přiznání.
Mějte se, doufám, že jsem na něco nezapomněla a pokud ano, tak že mne některý rozverný Anonymní doplní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 11. 2005 13:59
prosim vas napiste mi jak je to s temi srazkovymi a zalohovymi danemi u dohody o provedeni prace..ucetni mi tvrdi,ze kdyz mam DPP tak je mi naprd nejake prohlaseni(ruzove z FÚ) a strhnou mi srazkovou dan, do 2500kc 15% nad 2500kc 20%. myslim si,ze je to jinak, kdyz podepisu prohlaseni mam automaticky zalohovou at je to kolik chce penez,ne? nebo do/nad 5000kc..poradte prosim.diky
a jeste jak je to s tim vyuctovanim na konci roku, co po nich mam chtit za potvrzeni atd.diky Lala