Banka mě tlačí do podnik.účtu,poradíte?

• (neregistrovaný)

22. 11. 2005 17:08

Dobrý večer,
    dnes si mě zavolal muůj bankovní poradce a přesvědčoval mě,že nemohu podnikat s účtem založeným tzv.na rodné číslo,protože jsem OSˇVČ a plátce daně.Musím si údajně zřídit za samozřejmě dražší bank.poplatek podnikatelský účet.Loni jsem si ho zakládal a při registraci na FÚ jsem se úřednice vysloveně ptal,jestli tento účet stačí.Chodí mi na něj pouze platby od odběratelů a platím jen účty,které se týkají účetnictví.Vše co vyberu jde nejprve do pokladny,až odtud do osobní spotřeby.Co vy na to?V bance mě strašil-co Vám na to řekne finančák,nebojíte se?Děkuju Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2005 17:21

Janka (neregistrovaný)

Re: Banka mě tlačí do podnik.účtu,poradí
      Ja osobne jsem mela dva soukrome ucty, a protoze jsem zacala podnikat, tak ten jeden pouzivam pouze pro podnikatelske ucely. Nikdo me to zatim nenapadl (navic OSVC nema povinnost mit bankovni ucet), i kdyz pro platce DPH je to vyhodnejsi z duvodu vratek DPH, ze to FU nemusi posilat slozenkou. Mam vyhodnejsi poplatky za vedeni uctu, protoze ho mam jako soukroma osoba :-)

• 22. 11. 2005 17:32

DANA (neregistrovaný)

Rozdíl mezi podnikatelským a soukromým účtem je ve způsobu danění .

• 22. 11. 2005 18:03

Pavel (neregistrovaný)

přesvědčoval mě,že nemohu podnikat s účtem založeným tzv.na rodné číslo,protože jsem OSˇVČ a plátce daně.Musím si údajně
      zřídit za samozřejmě dražší bank.poplatek podnikatelský účet.Loni jsem si ho zakládal a při registraci na FÚ jsem se úřednice vysloveně ptal,jestli tento účet stačí.Chodí mi na něj pouze platby od odběratelů a platím jen účty,které se týkají účetnictví.Vše co vyberu jde nejprve do pokladny,až odtud do osobní spotřeby.Co vy na to?V bance mě strašil-co Vám na to řekne finančák,nebojíte se?Děkuju Honza

Váš bankovní poradce má pravdu-pokud podnikáte a platíte bezhotovostně,měl by jste používat "podnikatelský"účet-právě kvůli odlišnému způsobu zdanění úroků ze "soukromého"účtu.Žádný zákon Vás sice neukládá povinnosti založit si účet v bance,nicméně platební styk jste jako podnikatel povinen jednoznačně používat bezhotovostní (i když se v ČR tato povinnost naprosto nedodržuje).

• 23. 11. 2005 10:08

Anonymní (neregistrovaný)

Je to jen v zájmu banky, abyste měl podnikatelský účet (větší poplatky), povinnost to není. A myslím, že bance do toho nic není k čemu svůj účet používáte. Finančáku je to jedno.

Pro kolegy výše:
      Prosím o vysvětlení rozdílného zdanění u těch dvou typů účtů.
      Není pravda, že je povinnost provádět platby bezhotovostně.

• 23. 11. 2005 11:37

Anonymní (neregistrovaný)

Na účtu pro občany Vám srazí daň z úroků, na podnikatelském účtu ne a úroky uvedete v daň. přiznání a daníte je v tom pásmu, kde podle Vašich výdělkú jste.

• 23. 11. 2005 13:03

Jana F. (neregistrovaný)

Banka je v podstatě jediná instituce, která může požadovat zřízení podnikatelského účtu pro podnikatelské účely. To se divím, že vás přesvědčovali a přímo vám to nenařídili :-))) Asi to taky nemají lehké, jak se říká náš zákazník, náš pán a vy byste mohl odejít jinam, kde by dodržování tohoto předpisu banka nepožadovala. Těší mě, že je konečně jednou ve výhodě člověk proti instituci
      :-))) J.F.

• 23. 11. 2005 13:28

Zdenka (neregistrovaný)

Můj muž si zřídil účet v KB a řekl pracovníkovi, že to bude mít na podnikání, ale že chce účet normální a bez problému ho zřídili.
      Manžel podniká při zaměstnání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).