Dobrý den,
do evidence uchazečů je uchazeč zařazen ode dne podání žádosti o zprostředkování zaměstnání. Pokud ale požádá o zprostředkování zaměstnání nejpozději do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání, bude zařazen ode dne následujícího po skončení zaměstnání. Tento termín jste nestihla, jste v evidenci ode dne podání žádosti, tj. od 7. ledna 2013.
V souladu s § 39 zákona o zaměstnanosti má nárok na podporu v nezaměstnanosti uchazeč, který získal v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění alespoň v délce 12 měsíců. Jestliže není splněna tato podmínka, je možné ji splnit započtením náhradní doby zaměstnání. Za náhradní dobu se považuje mimo jiné i osobní péče o dítě ve věku do 4 let. Podmínka získání potřebné doby důchodového pojištění je tedy splněna.
Podle § 50 zákona o zaměstnanosti se výše podpory v nezaměstnanosti stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče zjištěn a naposledy užíván z posledního zaměstnání v rozhodném období. Podpora by se tedy měla počítat z průměru dosaženého v posledním zaměstnání, jestliže toto zaměstnání založilo účast na důchodovém pojištění (zjednodušeně řečeno, bylo z něj odváděno sociální pojištění).
Zákon o zaměstnanosti v § 51 popisuje situaci, kdy pokud uchazeč splnil podmínku doby předchozího zaměstnání započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání, náleží uchazeči podpora za první dva měsíce ve výši 0,15násobku vyhlášené průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku. Stejně se postupuje i v případě, kdy uchazeč není schopen doložit výši průměrného čistého výdělku ze zaměstnání.
Z toho plyne, že pokud jste řádně doložila potvrzení od zaměstnavatele o výši průměrného čistého výdělku pro pracovně právní účely (zápočtový list od posledního zaměstnavatele s dodatkem o výši čistého příjmu pro účely podpory v nezaměstnanosti), měla by Vaše podpora v nezaměstnanosti činit první dva měsíce 65 % z této částky, protože před zařazením do evidence jste nepečovala o dítě do 4 let věku, ale byla zaměstnána.
Protože jste pracovní poměr ukončila k 31. 12. 2012, rozhodné období pro zjišťování průměrného výdělku je III. čtvrtletí 2012, ve kterém jste nepracovala, použije se pravděpodobný výdělek. Pravděpodobně jste tedy nepředložila potvrzení o výši výdělku z posledního zaměstnání nebo zaměstnavatel příjem do potvrzení pro účely úřadu práce neuvedl a zřejmě proto úřad práce postupoval tak, jak postupoval. Pokud ale poslední zaměstnavatel čistou mzdu potvrdil a potvrzení jste předložila, pak je možné se odvolat a vyčkat na zdůvodnění úřadu práce, proč postupoval právě takto.
Krásný den přeje Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 2. 2013 15:15
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je v mém případě rozhodnutí ÚP o výši přiznání podpory v nezaměstnanosti správné.
Ke dni 26. 11. 2012 mi zanikl nárok na rodičovský příspěvek (7600,-/měs.), jelikož dítě, o které pečuji, dosáhlo tohoto dne věku 3 let. 27. 11. 2012 jsem nastoupila zpět do zaměstnání, kde jsem před nástupem na mateřskou byla zaměstnaná od r. 2007. Pracovní poměr v tomto zaměstnání mi skončil 31. 12. 2012, jelikož pracovní smlouva byla sepsána na dobu určitou a zaměstnavatel mi smlouvu dále neprodloužil. Byla jsem tedy v roce 2012 zaměstnaná 35 dnů. Poté jsem se hlásila u úřadu práce, ovšem z osobních důvodů až 7. 1. 2013. Čili ne do tří dnů. V rozhodnutí o přiznání podpory v nezaměstnanosti mám uvedeno, že se mi podpora počítá ve výši 0,15násobku průměrné mzdy v národním hospodářství z důvodu zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání dne 7. 1. 2013 a naposledy před zařazením do evidence jsem osobně pečovala o dítě ve věku do 4 let.
Má nějaký smysl podávat odvolání proti tomuto rozhodnutí nebo rozhodla vedoucí oddělení nezaměstnanosti správně? Přijde mi nespravedlivé, že mi nenáleží oněch 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku.
Za Vaši odpověď mnohokrát děkuji.