Nárok na výši podpory v nezaměstnanosti po mateřské

• 20. 2. 2013 15:15

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda je v mém případě rozhodnutí ÚP o výši přiznání podpory v nezaměstnanosti správné.
    Ke dni 26. 11. 2012 mi zanikl nárok na rodičovský příspěvek (7600,-/měs.), jelikož dítě, o které pečuji, dosáhlo tohoto dne věku 3 let. 27. 11. 2012 jsem nastoupila zpět do zaměstnání, kde jsem před nástupem na mateřskou byla zaměstnaná od r. 2007. Pracovní poměr v tomto zaměstnání mi skončil 31. 12. 2012, jelikož pracovní smlouva byla sepsána na dobu určitou a zaměstnavatel mi smlouvu dále neprodloužil. Byla jsem tedy v roce 2012 zaměstnaná 35 dnů. Poté jsem se hlásila u úřadu práce, ovšem z osobních důvodů až 7. 1. 2013. Čili ne do tří dnů. V rozhodnutí o přiznání podpory v nezaměstnanosti mám uvedeno, že se mi podpora počítá ve výši 0,15násobku průměrné mzdy v národním hospodářství z důvodu zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání dne 7. 1. 2013 a naposledy před zařazením do evidence jsem osobně pečovala o dítě ve věku do 4 let.
    Má nějaký smysl podávat odvolání proti tomuto rozhodnutí nebo rozhodla vedoucí oddělení nezaměstnanosti správně? Přijde mi nespravedlivé, že mi nenáleží oněch 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku.
    Za Vaši odpověď mnohokrát děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 2. 2013 18:19

autorka

Dobrý den,

do evidence uchazečů je uchazeč zařazen ode dne podání žádosti o zprostředkování zaměstnání. Pokud ale požádá o zprostředkování zaměstnání nejpozději do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání, bude zařazen ode dne následujícího po skončení zaměstnání. Tento termín jste nestihla, jste v evidenci ode dne podání žádosti, tj. od 7. ledna 2013.

V souladu s § 39 zákona o zaměstnanosti má nárok na podporu v nezaměstnanosti uchazeč, který získal v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění alespoň v délce 12 měsíců. Jestliže není splněna tato podmínka, je možné ji splnit započtením náhradní doby zaměstnání. Za náhradní dobu se považuje mimo jiné i osobní péče o dítě ve věku do 4 let. Podmínka získání potřebné doby důchodového pojištění je tedy splněna.

Podle § 50 zákona o zaměstnanosti se výše podpory v nezaměstnanosti stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče zjištěn a naposledy užíván z posledního zaměstnání v rozhodném období. Podpora by se tedy měla počítat z průměru dosaženého v posledním zaměstnání, jestliže toto zaměstnání založilo účast na důchodovém pojištění (zjednodušeně řečeno, bylo z něj odváděno sociální pojištění). 

Zákon o zaměstnanosti v § 51 popisuje situaci, kdy pokud uchazeč splnil podmínku doby předchozího zaměstnání započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání, náleží uchazeči podpora za první dva měsíce ve výši 0,15násobku vyhlášené průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku. Stejně se postupuje i v případě, kdy uchazeč není schopen doložit výši průměrného čistého výdělku ze zaměstnání.

Z toho plyne, že pokud jste řádně doložila potvrzení od zaměstnavatele o výši průměrného čistého výdělku pro pracovně právní účely (zápočtový list od posledního zaměstnavatele s dodatkem o výši čistého příjmu pro účely podpory v nezaměstnanosti), měla by Vaše podpora v nezaměstnanosti činit první dva měsíce 65 % z této částky, protože před zařazením do evidence jste nepečovala o dítě do 4 let věku, ale byla zaměstnána. 

Protože jste pracovní poměr ukončila k 31. 12. 2012, rozhodné období pro zjišťování průměrného výdělku je III. čtvrtletí 2012, ve kterém jste nepracovala, použije se pravděpodobný výdělek. Pravděpodobně jste tedy nepředložila potvrzení o výši výdělku z posledního zaměstnání nebo zaměstnavatel příjem do potvrzení pro účely úřadu práce neuvedl a zřejmě proto úřad práce postupoval tak, jak postupoval. Pokud ale poslední zaměstnavatel čistou mzdu potvrdil a potvrzení jste předložila, pak je možné se odvolat a vyčkat na zdůvodnění úřadu práce, proč postupoval právě takto.

Krásný den přeje Dagmar Kučerová  ::)       

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).