Re: Krácení DPH
*** Domnívám se, že vždy je třeba zkoumat jednotlivé plnění (opravu) k čemu je využito. Pokud opravíte střechu, neopravujete jen pro byty ale i pro provozovnu. Pokud opravíte něco dole, aby Vám nespadl vrch, pak opravujete i pro byty. Pokud opravíte dole na provozovně např.WC, opravujete jen pro provozovnu....můj názor ***
Přesně tak uvažuju i já. Ale moc jistoty tedy nemám. A dovedu si předtavit plodné diskuse s kontrolory z berňáku. Nevíte víc? Jak a čím pak budu případně argumentovat ? Některé opravy související s provozovnou se (pokud se budu chtít jako kontrolor snažit) dají posuzovat i s ohledem k nájmu. A náhled na budovu jako celek se mi teď taky nezdá úplně nereálný.
*** Argumentovat jedině §72 ZDPH. Musíte mít vždy jistotu, k čemu se oprava bude vztahovat, tudíž k jakému plnění bude sloužit. Pokud si nebudete jistý, zahrňte do krátícího koeficientu. Pokud bude zřejmé, že pro osvobozená, neuplatňujte vůbec ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 11. 2005 11:23
Dobrý den. Zkusím to prokonzultovat ještě jednou.
Mám dům. Patro pronajímám a v přízemí mám provozovnu. Náklady musím prátit koeficientem. Ovšem jde o náklady pouze k pronájmu nebo je nutné krátit i náklady spojené výhradně s mojí provozovnou (rekonstrukce, opravy) ? Podle mě mi z těch druhých uvedených nákladů plynou pouze plnění (tržby) které zase musím přiznat. Nahoře u nájmů ano, proč bych ale měl posuzovat náklady celkově na budovu jako jeden celek? Jak a proč je třeba ošetřit toto rozdělení. Děkuji.