Re: OSVČ vedlejší /spolupr.manž. a pojis
Kdy zahájila spolupráci?
Zdravotní pojištění
Podle zákona č. 48/1997 Sb. je OSVČ povinna oznámit příslušné zdravotní pojišťovně zahájení a ukončení samostatné výdělečné činnosti, a to nejpozději do osmi dnů ode dne, kdy tuto činnost zahájila nebo ukončila. Pojištěnec podnikající na základě živnostenského oprávnění splní tuto povinnost i tehdy, učiní-li oznámení příslušnému živnostenskému úřadu. Za nesplnění oznamovací povinnosti může příslušná zdravotní pojišťovna uložit pokutu až do výše 10 000 Kč.
https://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/2-5-osoba-samostatne-vydelecne-cinna-osvc
...........
Sociální pojištění
1) Osoba, která zahájila (opětovně zahájila) výkon samostatné výdělečné činnosti (dále jen SVČ) nebo spolupráci při výkonu SVČ, je povinna předložit příslušné správě sociálního zabezpečení (dále jen OSSZ) toto oznámení, a to nejpozději do osmého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž tato
skutečnost nastala
https://eportal.cssz.cz/fas/formservice/filler.open?DocID=682130016
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
16. 3. 2018 22:45
Moc prosím o konzultaci, už jsem úplně zblblá. Jde mi o soc. a zdr.poj. u spolupracující osoby, tedy u manželky.
Počítám "daně" manželům - on slušně vydělávající OSVČ hlavní. Mají 3 malé děti, ale PPM i rodič.příspěvek už nemají. Manželka chodí na pár hodin týdně na přivýdělek (§6), má v průměru 8000-8500 Kč hrubého měsíčně, zaměstnavatel jí strhává pojistné včetně nemocenského.
Manželka vypomáhá manželovi při jeho SVČ. Uvažuju prosím správně v následujících bodech?
1) zdrav.poj. - osvobozená není, protože v zaměstnání není odváděno pojistné aspoň z minimální mzdy, ale NEplatí pro mi minimální záloha, takže jí mohou vyjít zálohy třeba dvě stovky (důvod - péče o děti).
2) soc.poj. - při příjmech spolupr.osoby ve výši max.67755 Kč NEplatí žádné zálohy, doplatky, prostě žádné soc.poj., protože je považována za vedlejší OSVČ, neboť ze zaměstnání za ni JE odváděno nemocenské poj.
Nejsem si totiž jistá, jestli u manželky stačí, že má měsíční plat "jen" těch cca 8 tisíc měsíčně, tj. méně než minimální mzdu. Doufám, že ano, ale prosím, můžete mi to někdo potvrdit, nebo vyvrátit?
PS: Ještě varianta 3): Pokud by na ni bylo psáno dejme tomu 100 tisíc jako na spolupracující osobu, tak by musela platit zálohy i na soc.poj., ale neplatila by pro ni minimální výše zálohy soc.poj., že?
Moc děkuju za odpovědi ochotným, už mi z těch paragrafů a čísel jde hlava kolem a mozek vypovídá službu...