Re: Důchodce OSVČ (vedlejší) ve ztrátě
Můžete to upřesnit? Důchodce si doposud (v důchodu od pololetí 2013) důchod přepočítat nenechal.
- nemůže si ho nechat přepočítat od začátku až do přerušení (2013-2017)?
- a pokud by mu třeba v dalším nebo následném období už ztráta nevyšla a k SOC se tudíž přihlásil, pak už by mohl? A to od začátku důchodu? Samozřejmě za krátké období, kdy by pojištěn nebyl, by nežádal ...
Jinými slovy: musí být v okamžiku žádosti o přepočet účasten soc. zabezpečení NEBO se to posuzuje ve vztahu k období, pro které se přepočet žádá?
http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2012/2012-01-26-cssz-informuje-za-jakych-podminek-ma-pracujici-duchodce-narok-na-zvyseni-duchodu.htm
Nemám v této oblasti podrobné znalosti. Jen co jsem našla "u zdroje". Podrobnější informace jistě podají na OSSZ.
Díky - teď jsem se ptal na ČSSZ a bylo mi řečeno, že to nesouvisí - tedy lze podat přehled za 2017 se ztrátou (vrácení záloh na účet) a nepřihlásit se na 2018 k soc. pojištění a přesto za období, kdy byl dotyčný "účasten pojištění" požádat o přepočet důchodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 3. 2018 18:33
Zdravím všechny :-)
Když bude OSVČ, který souběžně se starobním důchodem pracuje, ve ztrátě a z Přehledů mu vyplývá, že v následujícím období nemusí platit zálohy ani na zdravotní, ani na sociální pojištění, má to pro něj nějaké negativní dopady?
Tedy třeba to, že když se nepřihlásí na SOC dobrovolně, nebude tzv. "účasten sociálního zabezpečení". Co to prakticky znamená?
Případně jaké další dopady to pro něj bude mít oproti stavu, když by si zálohy dobrovolně platil dál?
Důchodcem i tak zůstává, co se tedy fakticky stane?
Díky za vysvětlení.