Re: Hrubé porušení pracovní kázně
To ukončení podle § 54 pro nevyplacení mzdy může dát pouze tehdy, jestliže mu mzda nebyla vyplacena ani 15 dnů po ukončení měsíce. Mzdu za který měsíc jste mu ještě nevyplatil? Za říjen? Pokud ano, tak výpověď podle §54 ještě použít nemůže. Pokud je těch 11000 mzda za září, tak bohužel mohl tuto výpověď dát (nejdříve ale 16. 11.).
Pokud porušil hrubě kázeň, měl jste ho předběhnout a vyhodit Vy jeho. Nemocenské dávky mu nesmíte zadržovat vůbec. Zažalovat ho za způsobenou škodu (ušlý zisk apod.) ho můžete, ale musíte tu škodu doložit.
Re: Hrubé porušení pracovní kázně-paní J
Pokud dal tu výpověď podle § 54 oprávněně (tzn. až po uplynutí 15ti dnů po skončení měsíce) pak má nárok na náhradu mzdy za 2 měsíce. To ale není odstupné. Z odstupného se totiž neplatí pojistné, kdežto z té náhrady ano. Je to ale skutečně drzost, mít neomluvenou absenci a ještě si dovolit dát takto výpověď a požadovat náhradu.
Bohužel nevím, do jaké doby je nutno ho zažalovat, aby se něco neprošvihlo. To je spíš otázka pro právníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 11. 2005 0:48
Zaměstnanec přestal chodit do práce - hrubé porušení kázně jak dlouho od porušení této kázně ho mohu žalovat za ušlý zisk. Poslední mzda mu byla spočítána na 11 000 i na výplatnici rozhodl jsem se mu je nevyplatit a nevyplatil. Další měsíc mě doručil neschopenku jsme velká organizace musím mu vyplatit nem. dávky.
Kde si na mě může stěžovat a jak je vymáhat. Dal výpověď po skončení neschopenky na základě nevyplacení mzdy do 15dnů po splatnosti mzdymusím mu tuto mzdu vyplatit. Řekl jsem mu že peníze žádné nedostane protože porušil hrubě pracovní kázen.