Re: Mzdy v roce 1992?
Byla jen daň ze mzdy, stát to pak přerozdělovat sám. Daň z objemu mezd byla do roku 1991.
Souhlasím. Do roku 1992 se srážela zaměstnancům daň ze mzdy a její výše byla určována podle věku, pohlaví, a podle toho, zda zaměstnanci byli svobodní, ženatí, vdané. K tomu se odváděla daň z objemu mezd. Od r. 1993 pak začal nový způsob, tzn. zdravotní pojištění (bylo asi 25 pojišťoven) a sociální pojištění, změnil se způsob výpočtu daně, která se nově začala nazývat daň ze závislé činnosti.
>>>>>>>>>Dobrý den, prosím, neví někdo z Vás, jak se počítalal
>>>>>>>>>mzda v roce 1992. Odvádělo se tehdy stejné
>>>>>>>>>pojistné,jako nyní? A jak to bylo u malých
>>>>>>>>>organizací?
>>>>>>>>>Mám před
>>>>>>>>>sebou nejaký mzdový list z tohoto roku a vůbec tam
>>>>>>>>>nevidím sociálku.... Děkuji všem za odpovědi
>>>>
Do roku 1992 se srážela zaměstnancům daň
>>>>ze
>>>>mzdy a její výše byla určována podle věku, pohlaví, a
>>>>podle toho, zda zaměstnanci byli svobodní, ženatí,
>>>>vdané. K tomu se odváděla daň z objemu mezd. Od r.
>>>>1993
>>>>pak začal nový způsob, tzn. zdravotní pojištění (bylo
>>>>asi 25 pojišťoven) a sociální pojištění, změnil se
>>>>způsob výpočtu daně, která se nově začala nazývat daň
>>>>ze
>>>>závislé činnosti.
>>>
>>>To se fakt neplatilo sociální pojištění? Tak to mě
>>>překvapilo. Takže nebyly ani ELDP? Mě se jedná o to,
>>>že
>>>jedna paní chce jít do důchodu a hledá u podnikatele
>>>nějaké doklady k doložení příjmu.
>>Ale ELDP byly. Neplatilo se sice sociální a zdravotní
>>/26+8+9+4,5=47,5%/ , ale byla daň (odvod) z objemu
>>mezd /vesměs 50%/. Vyšlo to na to samé.
>
>Aha, tak to by ten ELDP měli mít nebo alespoň kopii.
>Moc Vám všem děkuji za odpovědi a přeji hezký zbytek
>dne *Leona*
Pochybuju, že budou mít kopii evidenčáku. Nebyla žádná povinnost tyto kopie dělat a zakládat. Možná že ho neodevzdali, ale několikrát se mně stalo, že v Praze evidenčák nemají, přitom tutově vím, že byl odevzdávaný. Ale měli by mít založené mzdy a z toho se dá ten evidenčák zrekonstruovat.
Jak jsem četla tak k paní L přišla paní a ta chce doložit příjmy do důchodu. A paní L hledala kopie ELDP, které těžko najde. Tak jsem jen poradila, že musí hledat něco jiného. Kdo by se zajímal jak se proplácely mzdy před x lety, kdyby k tomu neměl důvod?!
Nic nehledejte a nevystavujte,pokud tato paní se "jenom plaší".
V prví řadě zjistěte, zda již požádala o důchod, zda má výpis dob pojištění z ČSSZ. Pokud ano a tyto (1992) doby jí tam chybí, pak je skutečně potřebuje doložit. Jinak nic ve zlém, ale velmi často to shánějí lidé předem z obav, že to musí do doby než půjdou do důchodu sehnat. V ruce drží kopii z roku 2004(pozdrav od Špidly) a shání roky předtím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 11. 2005 10:23
Dobrý den, prosím, neví někdo z Vás, jak se počítalal mzda v roce 1992. Odvádělo se tehdy stejné pojistné,jako nyní? A jak to bylo u malých organizací? Mám před sebou nejaký mzdový list z tohoto roku a vůbec tam nevidím sociálku.... Děkuji všem za odpovědi
Leona