Dovolená a změna zaměstnavatele

• (neregistrovaný)

30. 11. 2005 18:49

Prosím o radu:
    18.9.2005 jsem ukončil dohodou pracovní poměr a 19.9.2005 jsem nastoupil u nového zaměstnavatele. Nemůžeme se s výplatními dohodnout, na kolik dnů dovolené mám nárok u nového zaměstnavatele. U obou zaměstnavatelů je dovolená 4 týdny - dle ZP.
    Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2005 23:49

miki (neregistrovaný)

Re: Dovolená a změna zaměstnavatele
      §110a ZP
      "Změní-li zaměstnanec v průběhu téhož kalendářního roku zaměstnání, může mu kterýkoliv ze záčastněných zaměstnavatelů poskytnout dovolenou (část dovolené), na kterou mu vznikl (vznikne) nárok u druhého zaměastnavatele, jestliže o to zaměstnanec požádá nejpozději před skončením pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a zúčastnění zaměstnavatelé se dohodnou na úhradě vyplacené náhrady mzdy za dovolenou (její část), na niž zaměstnanci u zaměstnavatele poskytujícího dovolenou (její část) nárok vznikl. Změnou zaměstnání podle přechozí věty se rozumí skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a nástup zaměstnance bez zbytečného průtahu do nového pracovního poměru u jiného zaměstnavatele."
      Podle mne pokud jste se nedohodl se zaměstnavateli(což jsem se s tím zatím nesetkala) nebudete mít za tento měsíc nárok na dovolenou. Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok. Podotýkám "celý kal.měsíc trvání téhož prac.poměru"

• 1. 12. 2005 13:53

waldmann (neregistrovaný)

Re: Dovolená a změna zaměstnavatele
      Děkoval jste předčasně, protože odpověď byla na převod nevybrané dovolené mezi zaměstnavateli. Ale vyhl 108/94 říká, že je nárok na dovolenou u toho zaměstnavatele, u něhož trval pracovní poměr větší část měsíce (nástup bez průtahu je splněn). Takže původní zaměstnavatel Vám přizná tu 1/12 za září, když mu prokážete, že jste bez průtahu nastoupil u jiného zaměstnavatele a vydržel tam nejméně do konce toho září.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).