Re: směnárenská činnost
V prvé řadě je třeba vycházet ze skutečnosti, že vedete daňovou evidenci, ne JÚ (i když je to možná formální, právě pro směnárnu bylo JÚ ještě "zlaté"). Chce to vymyslem metodiku a tu si obhájit - takové know-how má cenu zlata.
Valuty jsou stále peněžní prostředky, takže pozor na nějaké zboží apod.
DPH - §54/i - plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně
Ideální je účtovat směnárnu v podvojném účetnictví. Příliš moc odlišností z hlediska HV tam není, a ta jistota stojí za to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2005 7:51
Podnikám jako fyzická osoba a vedu jednoduché účetnictví. Získal jsem koncesní listinu na směnárenskou činnost podle § 54 odst. 1 a 2 zákona č. 455/1991 sb. a začal jsem v této oblasti podnikat. Podle § 4 odst. 1 zákona č. 434/2002 sb. nemohu po dobu 12 měsíců cizí měnu prodávat ale mohu jen nakupovat.
zajímalo by mě jak se zaúčtují nakoupené valuty - jako zboží, nebo jako ceniny a nebo jsou v pokladně jako finanční hotovost tzn. že nesnižují při daňovém přiznání základ daně? Nikdo mi zatím nedokázal na tuto otázku odpovědět.
Dále bych rád věděl jak je to v této činnosti s DPH?
Děkuji