Re: Průměrný výdělek
Rozhodné je pro 4+5/05 podle mě předchozí čtvrtletí(tj.1-3/05), a to když nepracoval, použije se pravděpodobný výdělek. Na úřadě práce mě řekli, že mám vzít, co by si vydělal, kdyby dělal. Bohužel se to přesně nikde nedozvíte. Buď z hrubé mzdy, nebo vzít průměr zaměstnance, který v tom daném čtvrtletí dělal to co tento. Je to guláš.
Ještě pročítám Mzdovou účetmí, a tam je, že jestliže pracovní poměr skončí v průběhu čtvrtletí ve kterém začal tak se bude počítat průměr z celého období, tzn. z dubna i května
Už jme to tady probírali mnohokrát. Průměrný výdělek pro pracovněprávní účely vychází VŽDY z výdělků za předchozí kal. čtvrtletí. Jestliže v předchozím kal. čtvrtletí neodpracoval u toho zaměstnavatele ani 22 pracovních dnů, použije se průměr pravděpodobný. Pravděpodobný znamená ten, který je nejvíce podobný pravdě. Neexistuje výpočet, určení je na zaměstnavateli. To znamená, že jestliže skončil v květnu, předchozí kal. je 1-3/05. Protože v té době neodpracoval nic, použije se výdělek pravděpodobný.
>>>>>Prosím o pomoc, přítel mé dcery byl zaměstnaný od
>>>>>4.4.2005 do 17.5.2005.
>>>>>Výdělek za duben hrubá mzda 16191,- odpracováno 20
>>>>>dní
>>>>>květen hrubá mzda 9273,- odpracováno 12 dní
>>>>>
>>>>>mzdová účetní mu pro potvrzení na úřad práce vzala
>>>>>čistou mzdu za duben = 12421 + čistá mzda za květen
>>>>>7363,- a vydělila dvěmi tak že vyšla průměrná cistá
>>>>>měsíční mzda 9892,-, což je podle mě špatně.
>>>>>
>>>>>Já bych zpočítala průměr z měsíce dubna (nejsem si
>>>>>jistá zda by se neměl počítat i květen).
>>>>>16191:20=809,55
>>>>>x roční průměr 21,67 = 17543 - 2193,-(12,5%
>>>>>pojistné)
>>>>>= 15350 - 1985,-(daň s odpočtem 3170,-)= 13365,-
>>>>>
>>>>>řekněte mi, prosím jak by jste to počítali vy. Co je
>>>>>správně. Přítel již za účetní byl, s tím, že by rád
Dělám to tak, že pokud neodpracuje v 1-3/05 nic, dám pravděpodobný. Přesněji každému stejně, přesně podle toho co má v prac. smlouvě. Když má ve smlouvě 12000,- ,vypočítám z toho čistý a je to. Sice mají různé odměny a %premie, ale to je tak různé......že to do toho nezohlednuji.
>>>>>aby
>>>>>mu výdělek přepočítala a ona řekla, že je to tak
>>>>>správně. Hlásil se na úřad práce a tím přišel o dost
>>>>>peněz.
>>>>>Jak by se mohl člověk proti účetní ve firmě bránit a
>>>>>dokázat, že to má opravdu špatně. Existuje nějaká
>>>>>pomoc?
>>>>>Děkuji moc.
>
>Už jme to tady probírali mnohokrát. Průměrný výdělek
>pro pracovněprávní účely vychází VŽDY z výdělků za
>předchozí kal. čtvrtletí. Jestliže v předchozím kal.
>čtvrtletí neodpracoval u toho zaměstnavatele ani 22
>pracovních dnů, použije se průměr pravděpodobný.
>Pravděpodobný znamená ten, který je nejvíce podobný pravdě.
>Neexistuje výpočet, určení je na zaměstnavateli. To znamená,
>že jestliže skončil v květnu, předchozí kal. je
>1-3/05. Protože v té době neodpracoval nic, použije se
>výdělek pravděpodobný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2005 13:24
Prosím o pomoc, přítel mé dcery byl zaměstnaný od 4.4.2005 do 17.5.2005.
Výdělek za duben hrubá mzda 16191,- odpracováno 20 dní
květen hrubá mzda 9273,- odpracováno 12 dní
mzdová účetní mu pro potvrzení na úřad práce vzala čistou mzdu za duben = 12421 + čistá mzda za květen 7363,- a vydělila dvěmi tak že vyšla průměrná cistá měsíční mzda 9892,-, což je podle mě špatně.
Já bych zpočítala průměr z měsíce dubna (nejsem si jistá zda by se neměl počítat i květen). 16191:20=809,55 x roční průměr 21,67 = 17543 - 2193,-(12,5% pojistné) = 15350 - 1985,-(daň s odpočtem 3170,-)= 13365,-
řekněte mi, prosím jak by jste to počítali vy. Co je správně. Přítel již za účetní byl, s tím, že by rád aby mu výdělek přepočítala a ona řekla, že je to tak správně. Hlásil se na úřad práce a tím přišel o dost peněz. Jak by se mohl člověk proti účetní ve firmě bránit a dokázat, že to má opravdu špatně. Existuje nějaká pomoc?
Děkuji moc.